Саслушање свједока у случају Орић без присуства јавности

Срна
Саслушање свједока у случају Орић без присуства јавности

Сарајево - Заштићени свједок одбране "О3" изјавила је пред Судом БиХ да је команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића први пут видјела 25. октобра 2010. године на отварању спомен-обиљежја, када га је и упознала.

Саслушање овог свједока већим дијелом је било затворено за јавност, тако да се веома мало могло чути током данашњег суђења Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу, које оптужница терети за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.

Свједок је рекла да је до почетка рата са дјецом и супругом, који је погинуо у августу 1995. године, живјела у Власеници. Она је потврдила да је њен супруг упознао Орића након пада Сребренице 1995. године у Тузли.

"Тада су се срели и сви су то објавили", рекла је свједок.

Она је навела да не познаје свједока "О1", као ни оптуженог Сабахудина Мухића, које њен супруг није помињао.

Свједок Алија Мушкић, који је дао исказ прије заштићеног свједока "О3", изјавио је да је Орића упознао у марту 1993. године када је пала Церска, након чега га више никада није видио.

Он је рекао да је био ангажован у цивилној заштити, негирао да је био војно ангажован, додајући да му нису познате војне акције у мјестима Залазје и Куњерац, за које "не зна ни гдје се налазе".

"Ми нисмо имали везе с војском. Ја нисам био ни у једној војној акцији", изјавио је Мушкић, негирајући познанство са свједоком "О1".

На рочишту у фебруару прошле године, заштићени свједок Тужилаштва БиХ "О1" рекао је да му је командир био Алија Мушкић.

Након што је прочитао податке о заштићеном свједоку "О1", које му је предочила Орићева одбрана, Мушкић је рекао да га не познаје.

Рекао је, такође, да не познаје ни оптуженог Сабахудина Мухића.

Орић и Мухић оптужени су да су 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљеника српске националности - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Суђење ће бити настављено 11. априла. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана