Šarović protiv Mektićevog prijedloga o smještaju migranata

RTRS
Šarović protiv Mektićevog prijedloga o smještaju migranata

Propao je pokušaj ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da migrante iz Unsko-Sanskog kantona smjesti u srpsko povratničko naselje Medeno polje nadomak Bosanskog Petrovca.

Iako je takvu odluku, uprkos protivljenju opštinskih vlasti, Mektić juče najavio, ministri o njoj nisu odlučivali, pa je nezadovoljni Mektići prije kraja, napustio sjednicu. Istovremeno, u Predsjedništvu BiH održan je prvi sastanak o migrantskoj krizi, sa direktorima bezbjednosnih agencija BiH.

Kao da su bili na pikniku, a ne razgovarali o trenutno gorućem bezbjednosnom i humanitarnom problemu u BiH, jedan za drugim, direktori bezbjednosnih agencija predsjedavajući i resorni ministri u Savjetu ministara, napustili su zgradu Predsjedništva BiH. Lišeni društvene odgovornosti ili svjesni vlastite nesposobnosti, odbili su da građanima ali i pridošlicama sa Bliskog Istoka i Azije, objasne kako će rješavati kako će rješavati narastajuća migrantska pitanja.

Ako je dilema i postojala, danas je raspršena. Bosna i Hercegovina trenutno i definitivno – nema institucionalno rješenje za migrantsku krizu. Mladen Ivanić spreman tek da iznese svoje mišljenje – konstantan priliv migranata zaustaviti jačanjem granica, a one koji već krstare po bh. tlu, po osnovu sporazuma o readmisiji vratiti u zemlju iz koje su u BiH došli.

- Mnogi u BiH nisu svjesni težine problema sa kojim se BiH suočava. Bez veće kontrole granica taj problem se neće zaustaviti i trajaće godinama - kaže Ivanić.

I ponovo obećanje o planu mjera za rješavanje migrantske krize, ali tek na sjednici Predsjedništva zakazanoj za 1. avgust.

- Ako mi govorimo o hiljadama ljudi, a ne znamo ko su, kakva im je namjera ne možemo govoriti da neko brine o sigurnosti i bojim se da ćemo biti sve više izloženi narednih mjeseci - navodi član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Najavljenih konkretnih rješenja nije bilo ni od strane bh. ministara.

Planu Dragana Mektića, da u Medeno polje smjesti migrante sa prostora Unsko-Sanskog kantona, suprotstavila se nekolicina ministara pa i njegov stranački kolega – Mirko Šarović. Naprasni ćutolog Mektić, nezadovoljan, sjednicu je opet, bez riječi napustio, a Šarović, krivicu i odgovornost za migrantsku krizu, preusmjerio ka nižim nivoima vlasti.
- Protiv sam te odluke i toga da Vijeće ministara na sebe preuzima preveliki teret oko migranata. To je pitanje koje u većoj mjeri na sebe treba da preuzmu entiteti i kantoni - tvrdi Šarović.

Nisu tako bh. ministri rezonovali, kada su onomad uoči posjete turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, “pospremali” migrantsko šatorsko naselje preko puta sarajevske Vijećnice. I kada su, “naprasno” i mimo dogovora sa lokalnim vlastima, više od 200 migranata preselili u Izbjeglički centar Salakovac kod Mostara. Njihovoj sili usprotivila se, podsjetimo, Kantonalna vlast. No pohitali su tada bh. ministri i predsjedavajući, da postupke iz Kantona okarakterišu čak i kao državni udar.

Sličnim odlukama da se sabirni centri za migrante, prave po Bosanskom Petrovcu i Velikoj Kladuši, sada još i glasnije, protive se i opštinske vlasti i stanovništvo. Petrovčani, povratnici i raseljeni koji teže da se vrate, apeluju “ne prelamajte krizu preko malog Petrovca, jedinog gradića u Unsko-sanskom kantonu, gdje je srpski povratak evidentan”.

- Petrovac je mala sredina, evidentan je napredak u suživotu, dolazak 500 ili 1.000 migranata narušilo bi tu strukturu - poručuje Bogica Petrović iz Udruženja Petrovčana.

Saosjećamo sa problemima pridošlica, ali ih ne želimo u blizini svojih kuća, jedinstveni građani Petrovca – i Srbi i Bošnjaci.

A Mektić i ostali bh. ministri, umjesto sa građanima Petrovca, sastančiće sa zvaničnicima Evropske komisije – već u četvrtak u Sarajevu. Usijanu situaciju, iz Brisela pokušavaju da “umire” evrima. Najnovije obećanje - po 6.000 za prihvat svakog migranta.

I dok strah i negodovanje, sve više izražavaju čak i oni koji su pridošlicama “s proljeća” po Sarajevu dijelili hranu i s njima se slikali, jer porozne bh. granice i nagomilani migrantski problemi ostaju konstanta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana