Šarović predložio prenos nadležnosti

Željka Domazet
Šarović predložio prenos nadležnosti

Sarajevo - Predložene dopune Zakona o zaštiti potrošača u BiH, kojima je propisano da kredit ne može biti indeksiran ni u jednoj drugoj valuti osim u evrima, predstavljaju novi slučaj prenosa nadležnost sa entiteta na BiH.

Na to su upozorili članovi Zajedničke komisije za ljudska prava i izbjeglice i Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH iz SNSD-a i DNS-a, navodeći da je ta oblast u nadležnosti entiteta i da je uređena zakonima o obligacionim odnosima, a da nadzor nad bankarskim sektorom obavljaju entitetske agencije za bankarstvo. Obje komisije su, ipak, usvojile dopune zakona koje je predložio Savjet ministara na inicijativu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, kojim rukovodi kadar SDS-a Mirko Šarović. Protiv su bili Nebojša Radmanović i Lazar Prodanović iz SNSD-a i Dragutin Rodić iz DNS-a, ali su preglasani.

- Očigledno je da niko od predstavnika RS u vlasti na nivou BiH ne vodi računa o nadležnosti entiteta. Dobili ste mišljenje iz Srpske i ovo je čista nadležnost entiteta. Bez obzira na to što je usvojen u Savjetu ministara prijedlog ne može dobiti podršku - rekao je Radmanović.

Prodanović je pojasnio da odnos korisnika i davaoca kredita definišu četiri zakona - o obligacijama, bankarstvu, lizingu i mikrokreditnim organizacijama.

- Sve je već uređeno i ovim ne samo da ništa neće biti unapređeno nego će biti stvoren dodatni haos. Niko ne potpisuje ugovor o kreditu na osnovu Zakona o zaštiti potrošača, već u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima - rekao je Prodanović.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Borislav Bojić iz SDS-a ustvrdio je da nije dobio mišljenje institucija RS i da je riječ o dopuni postojećeg propisa.

- Treba uvažiti mišljenje entiteta, ali ne bih obustavio donošenje ovih izmjena, jer je to u interesu svih - kaže Bojić.

Zamjenik predsjedavajućeg Ustavnopravne komisije Aleksandra Pandurević iz SDS-a izrazila je žaljenje što entiteti nisu preduzeli mjere kao druge zemlje u regionu da kredite u švajcarskim francima konvertuju u evre.

- Ovo je pokušaj da natjeramo entitete da urade svoj posao. Do sada se zbog ovoga ubilo 20 ljudi, koliko još treba - rekla je Pandurevićeva.

Predstavnici SDS-a prešli su, međutim, preko činjenice da je jedina banka koja je odobravala kredit u "švajcarcima" poslije divljanja kursa švajcarske valute u saradnji sa Agencijom za bankarstvo ponudila njihovu konverziju u evro i olakšice dužnicima.

Član Ustavnopravne komisije Šefik Džaferović iz SDA ocijenio je da se dopunom Zakona o zaštiti potrošača ne rješava problem korisnika kredita u "švajcarcima". Pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Dragan Milović objasnio je da je Savjet ministara dopunu zakona predložio na osnovu zaključka Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koji je u aprilu vodio raspravu o problemu korisnika kredita u švajcarskim francima.

- Prilikom utvrđivanja dopune zakona zaključeno je da se ovo pitanje ne može rješavati retroaktivno - objasnio je Milović.

Raspravu je zaključio Džaferović stavom da od predlagača treba zatražiti da razmotri mogućnost iznalaženja rješenja koje bi se ticalo kompletnog problema u vezi sa kreditima u švajcarskim francima, a protiv tog prijedloga glasao je jedino Prodanović.

Ustavnopravna komisija utvrdila je da je Prijedlog zakona o strancima, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Savjet ministara, usaglašen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Nedolazak ministara

Članovi Ustavnopravne komisije zatražili su od Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH da uputi poziv predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću da ova institucija ispita zbog čega ni ministri ni predstavnici ministarstava ne dolaze na sjednice komisija.

- Dopis za ovu sjednicu stigao je u Sekretarijat Savjeta ministara 30. septembra. Predstavnici ministarstava bezbjednosti i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa su došli na sjednicu, ali su rekli da su poziv dobili prije deset minuta. Ovo mora biti razjašnjeno - rekla je Aleksandra Pandurević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana