Šarović izrazio nadu u pozitivan izvještaj ruske kontrole

Srna
Šarović izrazio nadu u pozitivan izvještaj ruske kontrole

Derventa - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izrazio je nadu da će izvještaj Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije "Roseljhoznadzor" nakon kontrole u BiH biti pozitivan, jer od tog izvještaja zavisi dalji režim izvoza voća i povrća u Rusiju.

"Oni imaju sumnju da BiH nema dovoljne količine voća i povrća koji se izvoze u Rusiju, odnosno njihova sumnja je izazvana povećanim izvozom, posebno jabuka, krušaka, šljiva i ostalih kultura", rekao je Šarović novinarima u Derventi.


On je naveo da je BiH u prvih šest mjeseci ove godine izvezla 60 odsto više voća i povrća u odnosu na isti period prošle godine.

"Na nama je da dokažemo da imamo kapacitete i mogućnosti da izvozimo i veće količine", rekao je Šarović.

On je naveo da je ruska delegacija danas bila u kontroli u Upravi za zaštitu bilja BiH gdje su obavljeni razgovori i pregled fito-sanitarnih sistema BiH.

"Oni su željeli da se uvjere u naše zakonodavstvo i nadležnosti. Nakon toga otišli su u Hercegovinu, gdje su posjetili plantaže u Popovom polju, kod najvećih izvoznika u Trebinju, zatim najavili su posjetu Čapljini. Večeras treba da stignu u Banjaluku", rekao je Šarović.

On je dodao da delegacija u Banjaluci planira da posjeti ključne izvoznike voća i povrća i pregleda njihove objekte u banjalučkoj regiji.

Ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna služba "Roseljhoznadzor" uvela je početkom avgusta privremenu zabranu na uvoz proizvoda iz BiH zbog nedostatka potvrde o bezbjednosti proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana