Шаровић излази из трке за лидера СДС-а?

nezavisne.com
Шаровић излази из трке за лидера СДС-а?

Бањалука - Скупштина СДС-а 15. јуна изабраће новог предсједника странке и, како ствари сада стоје, врло је вјероватно да ће бирати између два имена, и то Вукоте Говедарице, актуелног лидера, и Милана Миличевића, актуелног предсједника Главног одбора, с обзиром на то да све информације говоре да ће се Мирко Шаровић повући из трке за првог човјека највеће опозиционе странке у Републици Српској.

"Тренутно се унутар СДС-а води битка за подршку сваког општинског одбора, а у томе учествује и Шаровић, који ће се, готово је сигурно, на крају повући и одборе странке који га подржавају позвати да гласају за Миличевића", испричао је извор "Независних" близак СДС-у.

У прилог овој причи иде и чињеница да су се непосредно пред сједницу Главног добра СДС-а, која је у недјељу одржана у Источном Сарајеву, а на којој је такође било ријечи о кандидатурама за шефа странке, састали Миличевић и Шаровић и мимо свих попили кафу.

Људи из СДС-а с којима смо разговарали, а који нису жељели јавно говорити на ову тему, кажу да благу предност у трци за предсједника СДС-а треба дати Миличевићу, али да ни Говедарицу не треба потцијенити с обзиром на то да је стање на терену такво да је у вези с питањем подршке, СДС као странка поприлично подијељен.

"Бањалука још није одлучила, али по свему судећи, подржаће Говедарицу, док ће Бијељина врло вјероватно бити на страни Миличевића и до пред само одржавање сједнице Скупштине СДС-а неће бити познато ко ће добити већину", испричао је извор "Независних".

Иначе, још раније Предсједништво СДС-а договорило је да ће Скупштина СДС-а у јуну бројати до максимално 450 делегата, који ће и одлучивати о предсједнику СДС-а. Такође, договорени су и критеријуми за избор делегата, а два најзначајнија су успјех на прошлим изборима за Народну скупштину Републике Српске и број бирача из одређене регије. И када се то узме у обзир, добро упућени тврде да је тренутно минимална предност у корист Миличевића.

Колико је ситуација у СДС-у напета због предстојећих избора, говори и чињеница да су се одређени званичници СДС-а почели отворено стављати на страну Миличевића или Говедарице, па тако Александра Пандуревић, једна од истакнутих чланова СДС-а, отворено подржава Миличевића, као и Милован - Цицко Бјелица, док је са друге стране Драган Мектић, министар безбједности БиХ и новоизабрани посланик ове странке у Представничком дому Парламента БиХ, стао на страну Говедарице.

Из неколико извора потврђено нам је да ће, како се сједница Скупштине СДС-а буде ближила, ситуација у овој странци бити све сложенија те да још постоје оне снаге које покушавају да се пред делегате изађе са једним именом, што би било најбоље, мада је то у овом тренутку тешко оствариво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана