Шаровић деложиран, Османовић тврд орах

Ведрана Кулага
Шаровић деложиран, Османовић тврд орах

Сарајево - Руководство Уставног суда БиХ успјело је да послије 13 година исели службенике Министарства спољне трговине и економских односа БиХ из канцеларија на трећем спрату зграде Предсједништва БиХ у Сарајеву, али муку још муче са дијелом запослених у Министарству цивилних послова који не желе да спакују кофере.

У Уставном суду БиХ поново су устврдили да још није у потпуности спроведен закључак Предсједништва БиХ донесен још из далеке 2004. године којим је дефинисано да ће Уставни суд наставити да користи простор на трећем спрату зграде Предсједништва.

Све просторије на том спрату је до 6. априла 1992. године користио Уставни суд тадашње Социјалистичке Републике БиХ, али се послијератни Уставни суд БиХ већ годинама суочава са проблемима јер не може да их користи.

Челници Уставног суда су се у плану рада за период од 2019. до 2021. године пожалили на спорост у обезбјеђивању адекватних услова за њихов рад. Дио проблема је, признају, добио епилог, али још не могу да кажу да је проблем дефинитивно ријешен.

Министарство спољне трговине и економских односа, којим руководи Мирко Шаровић, крајем 2017. године, ослободило је и предало Уставном суду 12 канцеларија, али судије истичу да ту послу није крај јер је прије почетка употребе неопходно адаптирати просторије.

- Служба за заједничке послове институција БиХ је припремила предмјер и предрачун за те послове вриједности око 20.000 марака, али и уз више захтјева и ургенција упућених 2017. није предвидјела средства за њихову реализацију у 2018. години - казали су у Уставном суду БиХ.

Проблем судијама и даље ствара Државна комисија за границу БиХ која користи једну просторију, а која ради под окриљем Министарства цивилних послова БиХ на чијем челу је Адил Османовић.

- И уз више пута поновљене ургенције и ургенције за предају Државна комисија за границу је наставила да користи једну просторију. То неће значајније утицати на услове рада суда, али ипак није у складу са закључком Предсједништва из 2004. године према којем све просторије на трећем спрату треба да буду предате Уставном суду - навели су у Уставном суду БиХ.

Из Министарства цивилних послова нисмо добили одговоре на питања да ли ће и када службеници Државне комисије за границу уступити просторије.

Лани су казали да је Комисија за границу тијело Савјета министара БиХ, а не Министарства цивилних послова. Нагласили су да им је та просторија потребна за рад и да се у њој налазе стручна и техничка документација и мапе које нису архивска грађа, а од непроцјењивог су значаја за рад Државне комисије за границу.

Безбједност

Преузимање свих просторија је, кажу у Уставном суду БиХ, важно и ради планираног и неопходног успостављања заокруженог система безбједносних мјера у тој институцији.

- У овом моменту то није могуће јер Уставни суд још није једини и искључиви корисник тог простора - казали су у Уставном суду.

Крајем прошле године почела је и дуго очекивана реконструкција крова на згради Предсједништва БиХ, који је годинама прокишњавао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана