Šarović blokadom novca šteti Srpskoj

Marijana Miljić
Šarović blokadom novca šteti Srpskoj

Banjaluka - Vlast RS ocijenila je juče da stav ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića da neće dozvoliti da dio novca koji će Rusija isplatiti na osnovu starog klirinškog duga završi u budžetu RS predstavlja izdaju Srpske.

Ministarstvo finansija Rusije obavijestilo je BiH da su spremni da klirinški dug od 125 miliona dolara isplate u novcu, a ne u robi i uslugama. Srpska bi trebalo da dobije 33 odsto, a FBiH 67 odsto tog iznosa. Namjere Rusije naišle su, međutim, na negodovanje u Savjetu ministara BiH, a Šarović je izjavio da novac koji bi trebalo da pripadne RS ne treba da bude usmjeren na krpljenje budžetskih rupa.

- Mislim da ovoj aktuelnoj vlasti u RS ne treba dozvoliti da oni budu ti koji će dijeliti novac. Taj novac možemo mi srpski predstavnici u institucijama BiH da podijelimo na pošteniji i kvalitetniji način - rekao je ranije Šarović.

Vlada RS je na jučerašnjoj sjednici donijela niz zaključaka u vezi sa Šarovićevim stavom koji će biti dostavljeni i Ambasadi Rusije u BiH. Vlada RS je izrazila zahvalnost vladi Rusije što je odlučila da stari dug izmiri u novcu, a ne u robi kao što je to bio slučaj sa drugim državama sa područja bivše SFRJ.

- Vlada RS najoštrije osuđuje Šarovićeve izjave kojima najavljuje da će institucije BiH blokirati usmjeravanje novca iz Rusije u budžete entiteta - saopšteno je iz Vlade RS.

Stav Vlade je da bi institucije BiH time nanijele ogromnu materijalnu štetu građanima RS.

- U skladu sa dopisom Ministarstva finansija i trezora BiH 31. marta ove godine dali smo saglasnost da dug bude isplaćen tako da trećina ide za Srpsku i dvije trećine za FBiH, kako je i predložila vlada Rusije. To bi za budžet RS predstavljalo značajan prihod jer se radi o oko 70 miliona KM - navela je Vlada RS.

Naglasili su da odluku o modalitetu izmirenja klirinškog duga Ruske Federacije prema BiH donosi isključivo vlada Rusije, a ne pojedina ministarstva u Savjetu ministara.

- Vlada zahtijeva od Šarovića da uputi zvanično izvinjenje Rusiji jer je njihova dobra namjera da pomognu građanima RS i FBiH, djelovanjem pojedinih predstavnika vlasti na nivou BiH, na najgrublji način omalovažena - navedeno je u saopštenju Vlade RS koja je naglasila da će u slučaju dalje politizacije iskrene namjere Rusije za podršku RS i FBiH donijeti zaključke i o tome obavijestiti Ministarstvo finansija Rusije.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da su se Šarović i njemu slični odlučili za izdaju RS, jačajući Savjet ministara BiH kao mjesto odlučivanja s ciljem da se od njega napravi vlada BiH.

- Mogu da prihvatim da oni imaju nešto protiv vlasti RS, ali ne mogu da prihvatim da imaju nešto protiv RS. Sad mogu da kažem da imaju protiv Srpske jer sistematski rade protiv nje ispunjavajući najrigidnije zahtjeve koje su Bošnjaci mogli postaviti u BiH, a to je urušavanje RS - rekao je Dodik.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić izjavio je da je RS spremna da dio novca iz Rusije usmjeri u privredu, za šta se založio Šarović.

- Taj novac sada svjesno blokiraju u Savjetu ministara i sprečavaju da RS dobije oko 71 milion KM, a FBiH preostali dio novca. Savjet ministara BiH novac neće moći zadržati za sebe već može jedino da blokira sprovođenje odluke ruske vlade. RS u posljednje vrijeme nije primila teži i bolniji udarac, jer je novac iz Rusije namijenjen građanima Srpske - kazao je Đokić.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da i ta stranka želi da se dođe do tog novca i da on bude podijeljen po zakonu, te da Srpska dobije ono što joj pripada.

- Netačne su tvrdnje da Šarović ili SDS blokiraju bilo kakvu isplatu duga. Ne vidim nikakav razlog zašto bi to SDS kočio. Pozdravljamo nastojanja da to što prije bude završeno - rekao je Bosić.

On je naveo da je razgovarao sa ministrom finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom, koji mu je obrazložio da je prije 10 ili 12 dana došlo pismo iz Ambasade Rusije u BiH u kojem se navodi da je ruska strana spremna da isplati novac i predlaže da to bude podijeljeno po principu dvije trećine FBiH, a trećina RS.

- Bevanda je tražio od entitetskih vlada da se izjasne o tome i do prije dva dana, kada smo razgovarali, nije dobio nikakav odgovor od entitetskih vlada. Taj dug treba da bude isplaćen i podijeljen svima kojima pripada, a to je i Brčko distrikt - naglasio je Bosić.

Blokade novca

U Vladi RS naglasili su da su predstavnici SDS-a, PDP-a i NDP-a u institucijama BiH i ranije u više navrata pokušavali da blokiraju novac namijenjen budžetu RS.

- Pokušali su da blokiraju novac koji RS pripada iz dobiti "Elektroprenosa BiH" i novac namijenjen za budžetsku podršku entitetima kroz program "Zajam za razvojne politike" Svjetske banke - saopšteno je iz Vlade RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana