Šarović: Zabrana izvoza voća - direktna posljedica lošeg sistema kontrole

Srna
Šarović: Zabrana izvoza voća - direktna posljedica lošeg sistema kontrole

Sarajevo - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirko Šarović rekao je da su zloupotrebe u trgovini voćem sa Rusijom, od kompanije i inspekcijskih organa iz BiH, direktna posljedica lošeg sistema kontrole koji je neophodno hitno unaprijediti, da bi bio efikasan da slične slučajeve brzo prepoznaje, rješava i sankcioniše.

"Zatražio sam da nadležne institucije odmah unaprijede sistem registra izvoznika voća i povrća u Rusiju, da bi bile spriječene dalje zloupotrebe i velike štete za poljoprivredni sektor koje ozbiljno ugrožavaju ekonomiju zemlje i utiču na kredibilitet i ugled BiH", naglasio je Šarović.


Na sastanku sa nadležnim tijelima povodom uvođenja zabrane izvoza jabuka iz BiH u Rusiju koja stupa na snagu danas, Šarović je naveo da je zatražio i da nadležne institucije povećaju nivo odgovornosti fitosanitarne inspekcije koja izdaje fitosanitarne sertifikate, ali i od privrednih komora koje imaju važnu ulogu u izdavanju dokumenata o domaćem porijeklu proizvoda.

Prema njegovim riječima, slična uputstva je dao i Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Ponovni povratak na rusko tržište biće težak i on, prije svega, zavisi od pravovremenih i efikasnih mjera koje budemo precizirali i sproveli. U tom smislu sam zatražio pokretanje odgovornosti i sankcionisanje odgovornih u ovom konkretnom slučaju. S obzirom na to da je riječ o ozbiljnim zloupotrebama i falsifikovanjima javnih isprava smatram da je neophodno angažovanje i drugih nadležnih organa", istakao je Šarović.

On je naglasio da se tokom dana nastavljaju razgovori o ovoj temi, i to sa nadležnim entitetskim institucijama, a očekuje se skoro zakazivanje sastanka sa ruskom stranom.

Od danas je Ruska Federacija ponovo uvela zabranu uvoza jabuka iz BiH.

Razlog za uvođenje ove mjere jeste što je kompanija iz Bijeljine prepakivala, prema navodima ruske strane, jabuke porijeklom iz Poljske i izvozila ih u Rusiju. Pošiljku jabuka pratio je fitosanitarni sertifikat koji je izdao fitosanitarni inspektor Brčko distrikta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana