Шаровић: Забрана извоза воћа - директна посљедица лошег система контроле

Срна
Шаровић: Забрана извоза воћа - директна посљедица лошег система контроле

Сарајево - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Мирко Шаровић рекао је да су злоупотребе у трговини воћем са Русијом, од компаније и инспекцијских органа из БиХ, директна посљедица лошег система контроле који је неопходно хитно унаприједити, да би био ефикасан да сличне случајеве брзо препознаје, рјешава и санкционише.

"Затражио сам да надлежне институције одмах унаприједе систем регистра извозника воћа и поврћа у Русију, да би биле спријечене даље злоупотребе и велике штете за пољопривредни сектор које озбиљно угрожавају економију земље и утичу на кредибилитет и углед БиХ", нагласио је Шаровић.


На састанку са надлежним тијелима поводом увођења забране извоза јабука из БиХ у Русију која ступа на снагу данас, Шаровић је навео да је затражио и да надлежне институције повећају ниво одговорности фитосанитарне инспекције која издаје фитосанитарне сертификате, али и од привредних комора које имају важну улогу у издавању докумената о домаћем поријеклу производа.

Према његовим ријечима, слична упутства је дао и Управи за заштиту здравља биља БиХ, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

"Поновни повратак на руско тржиште биће тежак и он, прије свега, зависи од правовремених и ефикасних мјера које будемо прецизирали и спровели. У том смислу сам затражио покретање одговорности и санкционисање одговорних у овом конкретном случају. С обзиром на то да је ријеч о озбиљним злоупотребама и фалсификовањима јавних исправа сматрам да је неопходно ангажовање и других надлежних органа", истакао је Шаровић.

Он је нагласио да се током дана настављају разговори о овој теми, и то са надлежним ентитетским институцијама, а очекује се скоро заказивање састанка са руском страном.

Од данас је Руска Федерација поново увела забрану увоза јабука из БиХ.

Разлог за увођење ове мјере јесте што је компанија из Бијељине препакивала, према наводима руске стране, јабуке поријеклом из Пољске и извозила их у Русију. Пошиљку јабука пратио је фитосанитарни сертификат који је издао фитосанитарни инспектор Брчко дистрикта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана