Шаровић: Ускоро дозвола за извоз пилетине и производа од пилетине у ЕУ

Срна
Шаровић: Ускоро дозвола за извоз пилетине и производа од пилетине у ЕУ

Сарајево - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је данас да је БиХ добила и писани извјештај Инспекције за храну и здравље Европске комисије о задовољавању услова за извоз пилећег меса и производа од пилећег меса у ЕУ и да би ускоро БиХ требало да се нађе на листи земаља из којих је дозвољен увоз ових производа у ЕУ.

Подсјећајући да је Инспекција Европске комисије за храну и здравље боравила у БиХ од 26. септембра до 6. октобра, Шаровић је изјавио за медије да је Канцеларија за ветеринарство БиХ у међувремену испунила препоруку Инспекције из прелиминарног усменог извјештаја која се односила на преглед трупова пилећег меса непосредно након клања у извозним објектима.


„Сада смо у фази техничке припреме и процедуралних питања са надлежним инспекцијским тијелом Европске комисије“, додао је Шаровић.

Он није могао прецизирати када би БиХ могла да се нађе на листи земаља из којих је дозвољен увоз пилећег меса и производа од пилећег меса у ЕУ, али се нада да би то требало бити брзо.

Шаровић је истакао да је Инспекција Европске комисије провјерила да ли цијели систем у БиХ за производњу пилећег меса и производа од пилећег меса одговара стандардима ЕУ.

„Пријавили смо четири објекта, али након евидентирања БиХ на листи земаља које могу да извозе у ЕУ, Канцеларија за ветеринарство даваће ЕУ бројеве, односно дозволе за извоз, по процедури која је предвиђена и коју су већ једном испробали када је ријеч о извозу млијека и млијечних производа“, каже Шаровић.

Према његовим ријечима, када цио систем прође провјеру, могућност за добијање дозволе је неограничена.

„Сигуран сам да у БиХ има 10 до 15 озбиљних компанија које могу да извозе пилетину и производе од пилећег меса у ЕУ“, закључио је Шаровић.

Он је најавио да је БиХ на прагу добијања дозволе за извоз конзумних јаја у ЕУ, али је додао да је црвено месо кључни производ за који је потребно испунити услове ЕУ и добити дозволу за извоз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана