Шаровић: Укинуте царине на млијеко из БиХ

nezavisne.com
Шаровић: Укинуте царине на млијеко из БиХ

Сарајево - Влада Косова укинула је царине на извоз млијека и млијечних прерађевина на Косово, чиме су уважени напори да се овај проблем ријеши у складу са принципима слободне трговине, казао је у петак Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Одлука о укидању мјера има велики значај за млијечну индустрију у Босни и Херцеговини, јер тржиште Косова представља једно од најзначајнијих тржишта за извоз млијека и млијечних производа из БиХ.

“Царине на извоз млијека, нашим извозницима више се не наплаћују”, истиче министар Шаровић, појашњавајући да је укидање раније донесених, спорних мјера од стране Приштине, резултат заједничког рада земаља ЦЕФТА-е и министарског састанка који је претходно одржан у Београду а на коме су, осим Шаровића, учествовали и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Македоније Љупче Николовски и шеф Директората за регионалну сарадњу Министарства економије Црне Горе Горан Шћепановић.

Иначе, након овог састанка Влада Косова је најприје дјелимично укинула претходно донесене заштитне мјере  на увоз одређених врста воћа, поврћа и кукуруза, након чега су земље ЦЕФТА затражиле потпуно укидање свих мјера, оцјењујући их као штетне за ЦЕФТА, као зону слободне трговине али и за привреднике који задњих дана нису могли слободно извозити.

По подацима којима располаже Спољнотрговинска комора БиХ укупан извоз за тарифе на које је уведена царина у 2017. години је износио преко 10 милиона КМ, а у 2018. години  око 4,7 милиона КМ из чега је јасно видљиво од коликог значаја је извоз за БиХ млијечну индустрију на ово тржише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана