Шаровић: Све ближе санкције Енергетске заједнице

Срна
Шаровић: Све ближе санкције Енергетске заједнице

Сарајево - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да су БиХ све ближе санкције Енергетске заједнице, јер још није постигнута сагласност унутар земље о закону о регулатору, преносу и тржишту електричне енергије и гаса на нивоу БиХ.

Шаровић је подсјетио да је БиХ била под санкцијама Енергетске заједнице по више основа, по основу финансирања од Енергетске заједнице и по питању немогућности кориштења пројеката које финансира ЕУ, те да су те мјере уведене у Тирани октобру 2015. године.

Према његовим ријечима, годину дана касније у Сарајеву су укинуте те мјере, а за тако нешто послужио је споразум између Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Министарства индустрије енергетике и рударства Републике Српске и Министарства енергије, рударства и индустрије Федерације БиХ.

Шаровић је навео да се са министрима Републике Српске и Федерације БиХ договорио да ће у разумном року, а најкасније до 31. марта усагласити преостале одредбе закона на нивоу БиХ који би третирао и електричну енергију и гас, додавши да се тај закон зове "Закон о регулатору, преносу и тржишту електричне енергије и гаса" .

Према његовим ријечима, доношење овог закона омогућава имплементацију трећег енергетског пакета и трајно скида сакције БиХ, односно даје могућност земљи да користи све фондове који се односе на енергетику.

"У неколико мјесеци одржано је по четири састанака и министарске конференције. Према мом мишљењу, тај закон на нивоу БиХ прави једну врсту равнотеже оног што би се у гасу налазило на ниво БиХ и све остало што би било у надлежности ентитета. Усагласили смо тај закон са 99,9 одсто, уз пар одређених детаља који суштински нису битни", додао је Шаровић.

Према његовим ријечима, Федерације БиХ се сложила са овим документом, а надлежно министарство Републике Српске навело је да је ријеч о сложеном питању са којим се мора усагласити Влада Српске.

"До данас, нема никаквог одговора из Републике Српске. Вријеме тече, санкције ће се аутоматски вратити", каже Шаровић.

Говорећи о повећању акциза на гориво, он сматра да је пољопривредницима неопходно помоћи, те подсјетио да је он увијек био за увођење плавог дизела

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана