Шаровић: Република Српска тражи да земљиште буде у њеном власништву

Срна
Шаровић: Република Српска тражи да земљиште буде у њеном власништву

Сарајево - Република Српска предлаже да објекат и имовина на заједничком граничном прелазу између Братунца и Љубовије буду у власништву оних који финансирају њихову изградњу, односно БиХ, али да земљиште на којем буду изграђени буде власништво Српске и дато Управи за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ на 50 година, изјавио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

"То условљава и издавање грађевинске дозволе, али и расписивање тендера", изјавио је Шаровић на конференцији за новинаре након заједничког састанка са представницима надлежних институција БиХ и Републике Српске поводом изградње граничног прелаза Љубовија-Братунац.


Помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Наташа Костић навела је да је /за УИО/ споран рок од 50 година који се даје УИО БиХ за право грађења.

"Тренутно се са УИО БиХ усаглашавају детаљи Уговора о праву грађења којим би Влада Републике Српске дала УИО БиХ, без накнаде, право градње на земљишту предвиђеном за гранични прелаз. Уговор је урађен у складу са Законом о стварним правима Републике Српске", појаснила је Костићева и додала да је Влада Српске завршила експропријацију земљишта на којем ће бити грађен заједнички гранични прелаз.

Она каже да мишљење о овом уговору треба да дају правобранилаштва Републике Српске и БиХ, те Влада Српске и Савјет министара БиХ.

Шаровић је саопштио да је УИО БиХ стављено на располагање седам милиона КМ од клириншког дуга Русије БиХ, што је највећи дио од 11 милиона КМ, колико ће БиХ да уложи у изградњу граничног прелаза.

"Преосталих четири милиона КМ биће обезбијеђено кроз буџет институција БиХ за 2018. годину", рекао је Шаровић и додао да је у потпуности завршена пројектна документација.

Он је истакао да је ријешено питање приступних путева, односно 300-400 метара саобраћајне везе граничног прелаза и регионалне саобраћајнице који финансира Република Српска.

"Са Србијом није у потпуности испреговаран међудржавни споразум о одређивању граничних прелаза кроз који би требало да буде дефинисан и овај гранични прелаз, којег до сада нема ни у једном документу између двије земље", нагласио је Шаровић.

Он сматра да би БиХ требало да добије један од најмодернијих граничних прелаза.

Шаровић је рекао да ће БиХ у преговорима са Србијом тражити да овај прелаз буде означен највишом категоријом.

Он је навео да је сљедећа година реалан рок за почетак функционисања овог граничног прелаза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана