Шаровић: Одгодити примјену нових мјера на граници

Агенције
Шаровић: Одгодити примјену нових мјера на граници

Сарајево - Делегација из БиХ предложиће данас у Загребу да се нове пооштрене мјере на граници са Хрватском, које су најављене од 1. јануара, што дуже пролонгирају како би БиХ добила вријеме да се припреми за нову ситуацију, изјавио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, преносе агенције.

Он је истакао да ће са министром пољопривреде Хрватске Тихомиром Јаковином разговарати о актуелним питањима у вези са несметаним протоком роба у оба правца, те да ће један од циљева састанка бити и да се пронађе рјешење како се поново не би десило да на граници са Хрватском буде заустављен извоз млијека или других производа.

- Разговараћемо о актуелним питањима и проблемима када је ријеч о извозу, посебно из БиХ у Хрватску, а нарочито о извозу млијека - прецизирао је Шаровић.

Он је подсјетио да је и БиХ увела одређене појачане контроле, које су наишле на негодовање хрватске стране, што ће, такође, бити предмет разговора у Загребу.

Шаровић је навео да на данашњи састанак у Загреб путују и представници Канцеларије за ветеринарство БиХ, Управе БиХ за заштиту здравља биља, ресорних министарстава Републике Српске и Федерације БиХ, а да ће доминирати питања новог режима на граници са Хрватском, која 1. јула улази у ЕУ, као и најављених нових пооштрених мјера на граници од 1. јануара.

- Интерес нам је да се тај рок нових европских стандарда које Хрватска треба да примјењује што више приближи 1. јулу - рекао је Шаровић и додао да би на тај начин БиХ добила неколико мјесеци да прилагоди своје стандарде и да се извозници квалитетно припреме.

Према његовим ријечима, то се посебно односи на четири-пет кључних производа које БиХ извози у Хрватску - млијеко и млијечни производи, месо, месо перади и јаја.

Он је подсјетио да је у септембру о овоме већ разговарао са хрватским представницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана