Šarović: Novi režim izvoza u Tursku prolongiran do 1. jula

Šarović: Novi režim izvoza u Tursku prolongiran do 1. jula 20.04.2018 23:05 | Srna

Sarajevo - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović postigao je dogovor s ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zejbekčijem da se odluka vlade Turske o novom režimu izvoza brašna, ulja i šećera i mesa prolongira do 1. jula.

Dogovoreno je i da se ostavi prelazni rok od 45 dana da bi se na najbolji način usaglasile buduće procedure u trgovini, dogovorila najbolja rješenja za bh. privrednike i spriječile moguće štete.

Privrednici mogu, kao i do sada, izvoziti svoje proizvode, a tokom konsultacija tražiće se najefikasniji načini za primjenu odluke, koji neće ometati daljnju trgovinu, saopšteno je danas iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U cilju zaštite domaćih privrednika i definisanja daljnjih koraka, ministar Šarović danas je o ovoj temi razgovarao i s ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kočom , koji je ministra Šarovića informisao o pismu ministra Zejbekčija, kao odgovoru na zahtjev ministra Šarovića za prolongiranje odluke i opredjeljenju da se saradnja s BiH i dalje uspješno nastavi.

Šarović je danas, s delegacijom ministarstva ekonomije Republike Turske, parafirao Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, koji je nakon intenzivnih pregovora i rada uspješno finalizovan i koji će, nakon što bude i zvanično potpisan, doprinijeti daljnjem usponu ukupne trgovinske razmjene između dviju zemalja.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica