Шаровић: Маратонске страначке кампање би могле појести напредак БиХ ка ЕУ

klix.ba
Шаровић: Маратонске страначке кампање би могле појести напредак БиХ ка ЕУ

Министар вањске трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић казао је у разговору за Клиџ.ба како је задовољан послом који је министарство на чијем челу се налази урадило у 2017. години. Ипак, није оптимистичан у вези с 2018. годином те сматра како ће она бити изгубљена за напредак земље ка Европској унији јер ће је "појести" маратонске страначке кампање.

Шаровић је истакао да се у Министарству вањске трговине и економских односа БиХ квалитетно и активно радило и у 2017. години, упркос неповољној атмосфери која је обиљежила овај период.

"Није нескромно ако кажем да је то врло организовано министарство које има капацитет да се носи са свим изазовима. Годину смо завршили успјешно окончаним процесом испуњавања услова за добијање дозволе за извоз пилећег меса и прерађевина од меса у Европску унију, што је круна вишегодишњег рада у вези с овим питањем. Достизање европских стандарда и оспособљавање наше економије да извози на најзахтјевнија тржишта је у врху наших приоритета и нови доприноси том циљу ће тек услиједити", казао је Шаровић.

Он страхује да ће нова година бити изгубљена за напредак земље ка Европској унији јер ће је "појести" маратонске страначке кампање и букачи сваке врсте.

"Испразна галама ће нажалост бити у првом плану па за паметне и разборите људе и идеје долазе тешка времена", казао је Шаровић.

Министра вањске трговине и економских односа питали смо и какву поруку има за грађане БиХ.

"Скоро 50 посто грађана никада не излази на изборе и лишавају себе могућности да мијењају друштво и утјечу на његову будућност. Погрешно је да мисле да су небитни и да поново изаберу равнодушност и својеврсни унутрашњи бојкот као одговор на стање у друштву", поручио је Шаровић.

На питање да ли се могло више урадити, он је одговорио да постоје ствари и активности које у Министарству нису успјели завршити у претходној години.

"Није да нисмо хтјели, али нас други нису довољно пратили или су превише калкулисали. Завршили смо и усагласили шест нових реформских закона, три стратегије, неколико акционих планова и све је то на чекању. Не етикетирам и не прозивам никога. То је друга тема. Само указујем на то да има много активности које нажалост нису дошле на дневни ред", рекао је Шаровић.

Што се тиче приоритета 2018. године, Шаровић је казао да су, без обзира на изборну годину, њихови планови за 2018. врло амбициозни.

"Мој важан циљ је да Босну и Херцеговину уведем у Свјетску трговинску организацију и да с тим резултатом, али не само с њим, завршим свој мандат у Министарству вањске трговине и економских односа БиХ", закључио је Шаровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана