Шаровић: Кредит Свјетске банке за запошљавање одобрен је још 8. марта

Срна
Шаровић: Кредит Свјетске банке за запошљавање одобрен је још 8. марта

Сарајево - Савјет министара одобрио је још 8. марта ове године кредит Свјетске банке за запошљавање у износу од 50 милиона евра, од чега је за Републику Српску намјерено 21 милион, а за Федерацију БиХ /ФБиХ/ 29 милиона евра, рекао је данас новинарима у Сарајеву министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Шаровић је појаснио да је министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда 3. маја потписао уговор о кредиту, а Парламентарна скупштина БиХ дала је овог љета сагласност за ратификацију.


"На посљедњој сједници Предсједништво БиХ одобрило је ту ратификацију", рекао је Шаровић, осврнувши се на недавну изјаву предсједника Владе Републике Српске Жељка Цвијановић да представници Савеза за промјене блокирају средстава Свјетске банке.

Говорећи о арбитражи коју је за РиТЕ "Гацко" покренула "Хрватска електропривреда - ХЕП", Шаровић је рекао да тече период за мирно рјешавање спора и да је Савјет министара имао намјеру на јучерашњој сједници да формира стално тијело које би се бавило свим сличним случајевима арбитража.

"На то нас је понукало што је таквих арбитража све више, као и да би се током периода договарања, који траје шест мјесеци избјегао арбитражни спор. Вјерујем да ће овај стални тим да буде формиран наредне седмице у сриједу или четвртак", рекао је Шаровић.

Он је напоменуо да формирање радне групе задужене за арбитраже ни на који начин не ремети улогу коју има Правобранилаштво БиХ и институције у Републици Срској да са Хрватском склопи евентуалну нагодбу о овом спору.

"Овом преговарачком тиму није намјера да арбитрира или доноси било какве одлуке него да поспјешује договор страна у конкретном случају електропривреде једне земље са РиТЕ жГацкож", рекао је Шаровић.

Говорећи о одштетном захтјеву Словеније у вези са њиховим улагањима у изградњу Рудника и Термоелектране "Угљевик" - покренутој арбитражи "Електрогосподарства" којом се потражује 750 милиона евра, Шаровић је рекао да је ријеч о сложеном и неизвјесном поступку.

"То је заиста врло сложено питање а исход врло неизвјестан. Ако мене питате шта је требало радити - правосуђе Републике Српске је у неком ранијем периоду требало да преузме предмет и да га ријеши. Оно га је прије неколико година одбило као ненадлежно и сада смо дошли до тренутка када је друга страна покренула поступак арбитраже у Вашингтону", додао је Шаровић.

Министар спољне трговине и економских односа осврнуо се на недавне обесхрабрујуће прогнозе да би БиХ у ЕУ могла ући тек 2050. године, наводећи да сматра да би најбоља опција била да БиХ приступи ЕУ у пакету са остатком земаља региона.

Шаровић је навео да би према његовој визији БиХ у ЕУ могла ући за осам година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана