Шаровић: Каснимо за сусједима 10-15 година

Глас Српске
Шаровић: Каснимо за сусједима 10-15 година

Сарајево - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић рекао је данас у Сарајеву да се у БиХ недовољно, односно веома мало улаже у туризам.

Он је изјавио да БиХ у области туризма за регионом заостаје и да су је сви њени сусједи претекли и налазе се испред ње за 10-15 година.

Шаровић је истакао да је пројекат „Виа Динарика“ подстицај свима у БиХ да улажу више у туризам.

„Ово је прилика да другачијим очима гледамо на овај веома важан сектор који може да буде мотор за развој економије у БиХ уопште“, рекао је Шаровић медијима уочи конференције „Виа Динарика – платформа за одрживи развој туризма и локални економски раст у БиХ“.

Према његовим ријелима, туризам и туристичка привреда морају се наћи у свим плановима кантона, ентитета и на нивоу БиХ, мора да буде дио свих реформских агенди, свих буџета у БиХ како би можда направили кључни искорак и сустигли сусједе и дошли до прве милијарде евра од туризма.

„БиХ има потенцијал да то оствари у наредних неколико година“, тврди Шаровић.

Он сматра да, прије свега, у БиХ треба мијењати имиџ, перцепцију и слику земље и да се, умјесто перцепције као земље изашле из рата, гради перцепцију пожељне туристичке дестинације.

Резидентни представник УНДП-а у БиХ Сезин Синаноглу рекла је да се туризам у БиХ развија великом брзином.

„Ове године забиљежено је повећање броја туриста који су поосјетили БиХ за 18 одсто и то је највећи пораст броја туриста у једној земљи Европе ове године“, навела је Синаноглу.

Она је истакла да развој туризма значи побољшање инфраструктуре, отварање нових радних мјеста и раст економије.

„Туризам уопште значи побољшање животног стандарада и добробити свих људи у БиХ. жВиа Динарикаж је јединствен производ, она повезује људе Балкана, глобалне туристе, те људе са природом“, изјавила је Синаноглу и додала да су УНДП и УСАИД у овај пројекат који траје три и по године уложиле милион и по долара.

Према њеним ријелима, овај пројекат помогао је побољшању живота и животног стандарда у руралним подручјима БиХ и пружаоцима услуга у области туризма.

„Овим пројектом обиљежено је 800 километара стаза у динарским Алпама, пружена едукација људима у побољшању туристичке понуде у руралним подручјима, пружању нових услуга ноћења и хране, захваљујући њему обновљене су неке планинарске куће и пружена помоћ у неким другим услугама“, навела је Синаноглу.

Она је истакла да је кроз овај пројекат изграђено веома успјешно и снажно партнерство са властима на свим нивоима, а он је препознат и у многим туристичким медијима.

Министар околине и туризма Федерације БиХ Едита Ђапо рекла је да је пројекат „Виа Диинарика“ важан са неколико аспеката, а један од њих је да он промовише природу и говори о њеној важности.

„Он повезује читав регион и промовише БиХ и цијелу регију, промовише туризам и економски развој локалне заједнице. Кроз овај пројекат развија се спортско-авантуристички и еко-туризам, а то су двије гране у туризму које најбрже расту у свијету, па чак и у БиХ“, навела је Ђапо.

Према њеним ријечима, овај пројекат је довео до економског јачања људи у локалним заједницама, на планинама и у руралнимн подручјима, омогућио останак људи на тим подручјима и да живе од свог рада.

„Влада ФБиХ препознала је важност овог пројекта и у посљедње двије године подржала га са 300.000 КМ. Надам се да ће овај пројекат наћи и институционалну, политичку и финансијску подршку да би се наставило са његовом реализацијом“, нагласила је Ђапо.

Директор Економске канцеларије Мисије УСАИД-а у БиХ Ендрју Богел сматра да је овај пројекат постигао изванредне резултате.

„Пројекат је допринио развоју локалне заједнице, предузећа, отварању нових радних мјеста и обиљежавању хиљаде километара стазе. То је нагласило велики потенцијал који БиХ и туризам имају“, рекао је Богел.

На конференцији, која се симболично одржава на Међународни дан планина, биће представљене љепоте и потенцијали динарског планинског подручја путем занимљивих и живописних презентација резултата пројекта „Виа Динарика“, остварених на плану развоја туризма и доприноса локалном економском расту у БиХ.

Премијерно ће бити приказан филм о Виа Динарици, као и исложба фотографија, а биће представљени и Виа Динарика веб портал и мобилна апликација.

На панел дискусијама разговараће се са домаћим и регионалним партнерима о могућим начинима даљег развоја Виа Динарика иницијативе на основу досадашњих искустава.

Циљ Виа Динарике је да допринесе смањењу економских, друштвених и регионалоних неједнакости у БиХ кроз њену афирмацију као јединствене регионалоне туристичке дестинације земаља динарског лука.

„Виа Динарика“ је иницијатива УСАИД-а и УНДП-а у БиХ, а проводи се у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа БиХ, Министарством трговине и туризма Републике Српске и Министарством околине и туризма ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана