Šarović: Bližimo se cifri od 30 milijardi KM spoljnotrgovinske razmjene

Šarović: Bližimo se cifri od 30 milijardi KM spoljnotrgovinske razmjene 05.02.2018 15:29 | Srna

Sarajevo - Za Bosnu i Hercegovinu je 2017. godina u ekonomskom smislu bila bolja od predhodne, a statistički podaci ukazuju da je ostvaren rast industrijske proizvodnje, izvoza, kao i stope pokrivenosti uvoza izvozom - istaknuto je danas u Spoljnotrgovinskoj komori BiH na prezentaciji trgovinske razmjene BiH sa svijetom.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je kazao da smo se u prošloj godini prvi put približili cifri od 30 milijardi KM kada je riječ o obimu spoljnotrgovinske razmjene, te da se očekuje da ćemo ove godine dostići tu cifru.

- U 2017. smo taj obim povećali za 3,5 milijardi KM, a prvi put je zabilježena i pokrivenost uvoza izvozom veća od 60 odsto. Ukoliko se nastave ovakvi trendovi, za tri godine može se očekivati da dostignemo granicu od 70 odsto pokrivenosti uvoza izvozom. Naš najznačajniji partner i dalje je Evropska unija, a od zemalja regiona Hrvatska i Srbija, te Turska i sa ovim zemljama ukupan obim razmjene iznosi 84 odsto – kazao je Šarović.

Naveo je da se udio razmjene sa EU svake godine povećava, te je pokrivenost uvoza izvozom sa EU 71 odsto, što je rekord.

- Šanse su velike da će 2018. godina biti još bolja jer ćemo osvojiti tržište EU i sa poljoprivrednim proizvodima. Inače, u EU smo najviše izvozili u oblasti autoindustrije, aluminij, obuću i kožarske proizvode, te namještaj koji bilježi stalni rast – naglasio je Šarović, napominjući da je u EU izvezeno namještaja u vrijednosti oko 300 miliona KM.

Trgovinska razmjena sa Srbijom i Hrvatskom iznosi više od šest milijardi KM, a pokrivenost uvoza izvozom sa Srbijom porasla je sa 45 odsto na 53 odsto, a sa Hrvatskom sa 60 na 70 odsto. Šarović je ocijenio da su perspektive za trgovinu sa Srbijom i Hrvatskom i u narednom periodu ogromne.

- Kada je riječ o Turskoj, to je rastuće tržište za BiH i skok razmjene je veliki. Obim razmjene u 2017. iznosio je 1,2 milijarde KM i do 2020. očekujemo da će porasti i na dvije milijarde. BiH Turskoj prodaje poljoprivredne proizvode u iznosu od 300 miliona KM, a oni nama za 65 miliona KM – kazao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.  

Govoreći o prioritetima za naredni period, Šarović je kazao da je potrebno povećati prisustvo na globalnim forumima, raditi na uklanjanju barijera i na razvijanju svijesti o kupovini domaćih proizvoda.

- Rezultati u 2017. godini su solidni i daju nam nadu i optimizam da razmjena i u narednom periodu može krenuti uzlaznom putanjom. Važno je da imamo stabilno i predvidivo poslovanje, a moramo raditi i na otvaranju novih tržišta – istakao je Šarović.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić naveo je da je BiH u 2017. ostvarila izvoz u vrijednosti 11,384 milijarde KM, što je više za 16,54 odsto u odnosu na predhodnu godinu, dok je vrijednost uvezene robe u BiH iznosila 18,447 milijarde KM i veća je za 13,44 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom u prošloj godini bila je 61,71 odsto i povećana je za 2,73 odsto u odnosu na 2016. godinu. Ukupan obim vspoljnotrgovinske razmjene je takođe povećan za 14,61 odsto i iznosio je 29,832 milijarde KM.  Spoljnotrgovinski deficit BiH u 2017. iznosi 7,062 milijarde KM.  

Egrlić je dodao da je STK u prošloj godini realizova niz aktivnosti na promociji bh. privrede u inostranstvu, te na poboljšanju ekonomskog ambijenta u BiH.

 - Imajući u vidu pokazatelje vanjskotrgovinske razmjene i u 2018. godini ćemo nastaviti sa promocijom BiH na ključnim tržištima. Primarni su nam sajmovi u Njemačkoj, Francuskoj, zemljama regiona, Turskoj, Kini, itd.  Takođe u 2018. će se raditi na započetim i novim inicijativama, a u svrhu poboljšanja ekonomskog ambijenta i konkurentnosti bh. kompanija – istakao je Egrlić.    

Direktor Sektora za makroekonomski sistem VTKBiH Momir Tošić je kazao da je u prošloj u odnosu na predhodnu godinu, porast izvoza iz BiH ostvaren sa svim zemljama vodećim partnerima  u spoljnotrgovinskoj razmjeni.  Najviše procentualno ostvareni rast izvoza zabilježen je u Crnu Goru, Mađarsku, dok je kod uvoza najveći procenat povećanja zabilježen iz Rusije, SAD-a, Poljske, Mađarske.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica