Sarajlija uhapšen zbog paljenja crkve

Željka Domazet
Sarajlija uhapšen zbog paljenja crkve

Sarajevo - Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili su muškarca iz Sarajeva koji je osumnjičen za umiješanost u podmetanje požara u crkvi Preobraženja Gospodnjeg u sarajevskom naselju Pofalići.

- Radeći na rasvjetljavanju požara u pomoćnoj prostoriji u sklopu crkve do koga je došlo u nedjelju, policijski službenici su došli do saznanja da se u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela može dovesti muškarac nastanjen u Sarajevu. On je u nedjelju pronađen i lišen slobode - saopštili su iz MUP-a Kantona Sarajevo i dodali da je on juče nakon obavljene kriminalističke obrade trebalo da bude predat u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić rekao je da više detalja o ovom slučaju ne može da iznese, niti da otkriva identitet uhapšenog.

Dio crkve Preobraženja Gospodnjeg zapaljen je u nedjelju ujutro tako što je kroz prozor ubačena zapaljiva materija. Požar je izbio u prostorijama magacina za vrtni alat koji se nalazi u sklopu crkve. Povrijeđenih nije bilo, ali je na objektu nastala velika materijalna šteta.

Crkvu su juče obišli premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministri unutrašnjih poslova i prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline Vedran Mulabdić i Čedomir Lukić, te visoki predstavnik Valentin Incko.

- Vlada će nakon procjene štete pružiti finansijsku pomoć za sanaciju kako bi što prije bili stvoreni uslovi za obavljanje vjerskih obreda - naglasio je Konaković.

Mulabdić je najavio brzo okončanje istrage, a Lukić je izrazio nadu da se ovakvi i slični događaji ubuduće neće dešavati.

Donaciju za obnovu najavio je i Incko izrazivši žaljenje i zabrinutost zbog podmetanja požara.

- Očekujem od nadležnih institucija da brzo djeluju i istraže sve okolnosti u vezi s ovim slučajem. Pravda mora biti brza. Istovremeno pozivam političare da ne zloupotrebljavaju ovaj događaj u političke svrhe - dodao je Incko.

Paroh dolački Čedomir Đelmo zahvalio je na konkretnom prijedlogu za pomoć i na posjeti oskrnavljenoj bogomolji.

- Služenje nismo mogli obaviti zbog neugodnog mirisa, a ostale aktivnosti nastavljamo neometano - kazao je paroh Đelmo i dodao da ima puno povjerenje u rad policije te da je siguran da će ovaj slučaj biti rasvijetljen.

Hram u Pofalićima ranije je bio na meti pljačkaša, a dva dana prije požara proslavio je krsnu slavu u prisustvu velikog broja vjernika.

Poruka Srbima

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Slaviša Mihajlović izjavio je da se paljenjem crkve šalje jasna poruka da Srbi nisu dobrodošli u Sarajevu i FBiH.

On je podsjetio da su srpskom narodu u FBiH uskraćena sva prava i da se nalaze u veoma teškoj situaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana