Sarajki prijete jer je kritikovala nošenje nikaba

RTRS
Sarajki prijete jer je kritikovala nošenje nikaba

Sarajevo - Novi primjer radikalizma na društvenim mrežema. Na svom Fejsbuk profilu Lejla Čolak iz Sarajeva osudila je javno ispoljavanje religioznih simbola. Slijedi bura reagovanja. Stigla je salva uvreda, komentara i prijetnji.

Najglasniji Mirza Džidić iz Zenice, koji u uniformi Oružanih snaga BiH, poziva na linč. Sa nekolicinom istomišljenika Džidić piše da Lejlu treba silovati, pregaziti automobilom i zapaliti. Sve je prijavljeno MUP-u Kantona Sarajevo.

Na privatnom Fejsbuk profilu Lejla Čolak kritikovala je nošenje nikaba i hidžaba, religioznih obilježja muslimanki, i istakla da je religija dio privatnosti pojedinca, baš kao i seksualno opredjeljenje.

- Nakon toga uslijedio je javni linč. Počela sam da dobijam prijetnje u inboks. Ljudi su slali poruke uvredljivog i prijetećeg sadržaja - rekla je Lejla za našu televiziju.

Njenim pisanjem na društvenim mrežama pozabavio se i već dokazani radikalni islamističi portal Saf. Ipak, iz salve uvreda, izdvojila se prijetnja Mirze Džidića, koji je, kaže Lejla, pripadnik Oružanih snaga BiH.

- Na svom Fejsbuk profilu javno je pozvao da me treba silovati, pa onda da me poliju benzinom i pregaze autom. Ja preuzimam odgovornost za ono što sam rekla. Meni je jasno da to može da povrijedi neke ljude, ali postoji i neka granica gdje prestaju uvrede, a počinju ozbiljne prijetnje - kaže Lejla.

Mirza je zbog prijetnji prijavljen MUP-u Kantona Sarajevo. U Oružanim snagama BiH nisu mogli da komentarišu ovaj slučaj, niti da potvrde da li je Džidić njihov pripadnik. Sudeći prema fotografijama, jeste. Lejla, kao i svi u BiH, ima ustavno pravo da slobodno kaže šta misli. Ipak, ovaj slučaj je još jedan dokaz da je u BiH nizak prag tolerancije kada neko ima drugačije mišljenje. I da bude još gore, takvi nose uniformu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana