Сарајеву укинут назив школе назване по антисемити, симпатизеру усташа

Сарајеву укинут назив школе назване по антисемити, симпатизеру усташа 06.03.2018 00:21 | Танјуг

Сарајево - Одборници у Скупштини Кантона Сарајево јуче су одлучили да пониште ранију одлуку тог тијела којом је једна од сарајевских основних школа добила име по Мустафи Бусулаџићу, доказаном антисемити и симпатизеру нацизма и усташког режима, преноси Хина.

Наводи се да је на иницијативу опозиционе Наше странке за повлачење одлуке гласало 18 одборника, док је шест одборника окупљених око Странке демократске акције (СДА) било против укидања назива школе.

"Неоспорни су докази да је Мустафа Бусулаџић био сарадник и вођа фашистичког покрета и тако се и декларисао", казала је током расправе предсједница Скупштине Кантона Сарајево Ана Бабић.

Она је раније казала да осјећа срамоту јер је раније и сама гласала да се школа назове по Бусулаџићу.

Наводи се да је Бабићева изнела тврдњу да јој тада нису биле познате све чињенице нужне за доношење одлуке какву су уз СДА подржали и из Савеза за бољу будућност (СББ) Фахрудина Радончића, странке чији је члан и сама предсједница Скупштине Кантона Сарајево.

Хина наводи да су именовање школе Бусулаџићу покушавали да спријече одборници из Наше странке (НС) и СДП БиХ, али њихови аргументи и упозорења да се ради о контроверзној особи која је подржавала нацистичке злочине тада нису уважени.

Они су притом посебно истицали то што је Буслаџић поздравио чињеницу да је током усташке власти у Сарајеву "Јевреја нестало из чаршије".

Наводи се да су заговорници лика и дјела Мустафе Бусулаџића на најновијој сједници Скупштине Кантона Сарајево инсистирали на томе да је ријеч о истакнутом муслиманском интелектуалцу и писцу којега су само због његовог интелектуалног дјеловања након рата без суђења погубиле партизанске власти.

Одборник СДА Сафет Мешановић током расправе казао да оне који траже скидање Бусулаџићевог имена са школе покреће искључиво исламофобија.

Мешановић је изнео и тврдњу да Бусулаџић није могао да буде антисемита јер "антисемитизам код Бошњака никада није постојао".

Наводи се да је министар образовања Кантона Сарајево Елвир Казазовић најавио је да ће одлука скупштине бити прослијеђена надлежним општинским властима па ће школа од наредне школске године радити под старим именом "Доброшевићи" или евентуално неким новим.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица