Сарајевско-романијски СДС улази у власт

ATV
Сарајевско-романијски СДС улази у власт

Након добојског, сарадњу са СНСД-ом, у сриједу ће званично прихватити и сарајевско романијски СДС, сазнаје АТВ. У току седмице би исто требало да ураде бијељински, зворнички, теслићки и још неколико одбора. Вукоти Говедарици ће тако, леђа окренути скоро сва јача упоришта странке, иако је, након маратонске сједнице главног одбора странке, био убијеђен да СДС остаје јединствен.

Челници партије упркос информацијама о све већој непослушности општинских одбора и данас су суздржани од коментара. Мирко Шаровић не открива много, али каже да се о сарадњи са другим странкама у СДС-у итекако прича.

"СДС води један озбиљан унутрашњи дијалог око одређених питања која се тичу постизборне сарадње и путева којима ће кренути СДС, посебно имајући у виду резултат који је остварила на претходним општим изборима," рекао је Шаровић, потпредсједник СДС. 

Соња Караџић Јовичевић, потпредсједник СДС-а, која је свој став и раније јасно рекла, у интервјуу за "Новости"  поручује да у очувању Српске, треба превазићи разлике.

"Бојим се неке велике невоље по српски народ и тада ћемо морати превазићи све разлике, да бисмо заједно очували Републику Српску. Воља, храброст, памет и култура дијалога не смију никада бити минус. Не можемо сада рећи да смо дошли у фазу када не можемо причати међусобно или да преко кољена преламамо да не треба никада разговарати ни са другима. Ако ћемо радити у интересу Српске и свих грађана, морамо уважити сва мишљења у СДС-у," рекла је Соња Караџић Јовичевић.

Раскол у највећој опозиционој партији више је него евидентан, па се намеће питање шта ће убудуће бити са опозицијом у Српској. Скоро мјесец дана након избора, све мање се оглашавају и у ПДП-у и НДП-у. Премијерка Српске и новоизабрана предсједница, Жељка Цвијановић сматра да се опозицији о главу одбила прљава игра у Сарајеву, гдје су, зарад својих интереса, како каже, били спремни да жртвују Републику Српску.

"Јасно је да су многи схватили да је погрешно сводити опозициони наступ на изливе мржње, а без конкретног политичког дјеловања. Бити креативна опозиција је једно, али прелазити границе доброг укуса или користити институције БиХ за обрачун са институцијама Републике Српске, то је већ нешто друго," рекла је Цвијановићева.

И прије, а и послије избора у опозицији је постојала струја наклоњена власти, тврде аналитичари. Фрагментација СДС је, кажу, очигледна, и једини излаз им је заузимање јасног става око кључних политичких питања. У супротном, на чело опозиције могла би да исплива друга странка. 

"Због нарушеног јединства у СДС-у, све више се ПДП истиче као партија која би требала да преузима вођство и они то сами, да кажем, и желе и тако се и понашају. СДС је и даље најјача опозициона странка, друга по снази у Републици Српској, да ли ће то и остати видјећемо када у парламенту коначно сви они дигну руку за Владу," рекао је Данијел Симић, уредник портала "Фронтал.рс".
 
Лидер СДС-а Вукота Говедарица, прије избора је најавио оставку на челу странке, у случају да изборни резултат буде лош. Оставке, барем за сада нема, али би ускоро требало да буде одржана још једна сједница главног одбора СДС-а, а за децембар су најављени унутарстраначки избори. Тада ће се, вјероватмо, о судбини Српске демократске странке знати више. Иако упућени тврде да је и сад све више него јасно. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана