Sarajevska Ilidža postala Kuvajt siti

Srna
Sarajevska Ilidža postala Kuvajt siti

Sarajevo - Predratnu sarajevsku opštinu Ilidža, čiju su većinu stanovništva do prije 20-ak godina činili Srbi, Sarajlije sada zovu Kuvajt Siti ili Dubai Siti zbog velikog broja Arapa koji su je posljednjih godina naselili, piše zagrebački "Večernji list", izdanje za BiH.

U tekstu se navodi da su ulice pune državljana arapskih zemalja, a najviše iz zemalja Zaliva. Na restoranima, kozmetičkim salonima, prodavnicama i kafićima mogu se vidjeti natpisi samo na arapskom, ali ne i na engleskom ili lokalnom jeziku.

Sajeda Kader, direktor agencije "JoPetra", koja se bavi prodajom nekretnina i turističkim aranžmanima, kaže da su "Bosanci postali manjina, ne osjećaju se kao u svojoj zemlji".

"Sa svih strana se čuje arapski jezik, nosi se duga nošnja, klanja se na ulici, mnoge žene nose burke itd", rekla je ona.

Veliki je broj novootvorenih arapskih agencija za nekretnine preko kojih državljani zemalja Arapskog zaliva kupuju zemlju u BiH. Na Ilidži dominiraju Kuvajćani, a nekretnine kupuju i Saudijci, Katarci, Emiraćani...

Kader naglašava da je Ilidža zanimljiva zato što je blizu Vrela Bosne, zemljište je jeftinije nego u Sarajevu, a i sve prirodne ljepote nalaze se na Ilidži.

"Ono što je možda veoma bitno, Ilidža je bila srpska i Srbi su zemlju i kuće prodavali veoma jeftino Arapima, pogotovo na Vrelu Bosne gdje je čak i rezidencija kuvajtskog ambasadora i njegova privatna vila", ističe Kader.

Prema njenim riječima, sve je počelo prije sedam godina kada su Arapi počeli da dolaze kao turisti i kada se raširila ideja da je BiH muslimanska zemlja u srcu Evrope, da je jeftina, nakon čega je svake godine priliv bio sve veći.

Ona ističe da su prvo počeli da dolaze Kuvajćani, jer njima nije potrebna viza, a nakon njih iz Arapi iz Emirata i Bahreina.

"Pojedinci su na početku kupovali zemljišta čija je cijena po metru kvadratnom bila samo jednu marku, pa od pet do 10 KM u centru grada, a sada je cijena porasla na 120 KM", pojašnjava Kader.

Ona naglašava da na Ilidži ima oko 140 kompanija koje se bave nekretninama, a vlasnici su većinom Kuvajćani koji su došli prije pet godina.

Da bi stranac u BiH mogao da kupi nekretninu treba da ima registrovanu kompaniju koja ga sa advokatom i svim papirima košta oko 5.000 KM i na osnovu toga dobija boravak i može kupovati nekretnine.

Kuvajćani, Emiraćani i ostali vlasnici su 60 odsto tih kompanija, dok su 40 odsto vlasnici državljani BiH koji su studirali u arapskim zemljama, te Libanci, Sirijci i Palestinci.

Osim što je sarajevski hotel "Bristol" obnovljen arapskim novcem, sagrađeni su tržni centar BBI i Sarajevo siti centar, a u opštini Hadžići otvoreno je i turističko-rezidencijalno naselje Sarajevo rizort na lokalitetu Osenik, koje se prostire na 160.000 metara kvadratnih s vještačim jezerom na 12.000 metara kvadratnih oko kojeg je raspoređeno 160 objekata – dva natkrivena bazena, hotel, sportski tereni, supermarket i drugi prateći objekti.

Investicija je vrijedna nešto više od 25 miliona evra, a kompleks će moći da pruži smještaj za 1.125 gostiju.

Arapi zemlju kupuju i u Trnovu, Lužanima, Otesu, Pazariću, Hadžićima, a ima zainteresovanih za zemlju u Visokom, Travniku, Bihaću, pa čak i Banjaluci.

Kader tvrdi da među Arapima koji dolaze na Ilidžu i u BiH ima oko 20 odsto radikalnih islamista.

"Iako država vodi računa o tome, smatram da još nekontrolisano ulaze takvi ljudi. Ono što najviše užasava jeste to što javnost u BiH o tome šuti i na sve to gleda kao na pozitivno", ističe Kader.

Prema njenim riječima, osim potencijalnih terorista, neki dolaze iskorištavati lokalni narod i žene.

"S obzirom na to da radim u agenciji, javili su mi se mnogi bogati Arapi da im nađem mlade cure za noćne provode. Bili su spremni da plate 1.000 evra po satu. Za nevine djevojke platili bi čak i 5.000 evra po satu. Država mora reagovati što prije, dok nije prekasno", upozorava Kader, piše zagrebački "Večernji list", izdanje za BiH.

Jedino je lider SBB-a Fahrudin Radončić kao tadašnji ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH upozorio da je riječ "o nasilnoj promjeni etničke slike i radikalizaciji islama, odnosno da postoji plan bogatog Kuvajta i ostalih zalivskih zemalja o iseljenju u Sarajevo oko 100.000 njihovih stanovnika najnižeg sloja, među kojima ima mnogo terorista i pripadnika raznih militantnih grupa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana