Сарајево спрема милион КМ за оружје, а забринуто због полиције Српске

Сарајево спрема милион КМ за оружје, а забринуто због полиције Српске 17.02.2018 22:53 | РТРС

Најављена набавка 2.500 пушака за потребе полиције Републике Српске, већ данима заокупља јавност. И поред доказа да је све легално и без скривених намјера, званичници из Сарајева смјењивали су се у претпоставкама и оптужбама за шта би све то оружје могло да буде искориштено.

Истовремено, свјесно прећуткујући контингенте наоружања, већ набављеног или планираног, за потребе полиције у другом ентитету!


Забринуто је Сарајево! Чак и Лондон и Брисел! Забринутост "пузајући" стигла до далеког Вашингтона. Утркују се политичари, аналитичари, новинари, поједине амбасадорке и амбасадори, високи и мање високи представници...Зашто МУП Српске, након година апстиненције, занавља полицијско наоружање, питају се сада чак и они бх. министри који су сагласност за ту исту набавку, већ потписали. На исти начин потписало готово пола кабинета Дениса Звиздића, али и он тек сада напрасно забринут. И при томе необавијештен! И док се концентрични кругови "забринутости" шире и даље, ваљда према Суринаму, Тринидаду и Тобагу.. у "координатном почетку" - Сарајеву, прећуткују сличне већ извршене или планиране набавке дугих цијеви.

Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић каже "да БиХ све треба осим оружја, поготово на овакав начин, да један ентитет набавља, а други остане по страни".

Међу водећим "забринутим" критичарима, или ћутолозима – зависи у чије складиште оружја гледа, и први човјек "друге стране" - сарајевски Драган Лукач. По већ препознатљивој мантри, призива чак и реакцију међународних званичника. 

Ако је већ дуга цијев у рукама полицајца - специјалца припрема за рат, како рече Лукач, онда је сарајевска специјала одавно "спремна". Још од 2010. године, када су специјалци задужили "оружје 21. вијека", како у војним круговима називају пушке марке "херштал" белгијске производње. "Пуца, а не штопа" - хвалисали су се "заборавни" Лукач и његови подређени, прије годину и по чак и у Бањалуци, након здружене вјежбе свих полиција у БиХ. Али, ни то није било довољно, па је Лукач и у новембру прошле године, властитим потписом озваничио набавку пушака и аутомата у вриједности од око 150.000 марака. И то је опет само дио арсенала заборавног Драгана Лукача. И специјала под његовом командом само је једна од 11 сличних полицијских формација у Федерацији БиХ. Уз њих још и 10 кантоналних. А само сарајевска и за само двије године, признаје комесар, набавила је 200 пушака. 

Комесар МУП Кантона Сарајево Мевлудин Халиловић каже да је 2015. покренула процедуру за набавку једног контигента оружја за јединицу за специјалистичку подршку, око 70 пушака, а у 2016. је покренута активност за набавку 130 пушака.

И, опет, није све! Према плану набавку за ову годину, Халиловић и друштво, резервисали су више од 1,1 милион КМ у буџету за куповину дугих цијеви, наравно. Када се само ове и количине и вриједности зброје, није тешко закључити да је Сарајево, без осталих девет кантона, наоружано или ће ове године бити, много више него цијела специјала Српске. Али шта вриједи када је Османовић и остали сарајевски Османовићи "необавијештен"!?

Османовић и остали говорљиви, а необавијештени сарајевски "портпароли", вјероватно не знају ни да су они и њихове колеге у бх. министарствима, како је ономад објелодањено, само у 2016. години издали чак 117 дозвола за увоз оружја и војне опреме у БиХ, у вриједности од чак 38 милион евра. "Не знају" и не питају ко су све купци и за шта је то оружје и та војна опрема намијењена!? Јер шта је "тричавих" 38 милиона евра распрострањених тајно по БиХ у односу на ни милион, који јавно и транспарентно одлази у Бањалуку и Републику Српску!?© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица