Sarajevo sigurno neće priznati Kosovo

Srna
Sarajevo sigurno neće priznati Kosovo

Beograd - BiH sigurno neće priznati Kosovo, niti će se to pitanje razmatrati za vrijeme mandata ovog Savjeta ministara i Predsjedništava BiH, rekao je ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

On je ocijenio da BiH nije žarište Evrope u smislu eskalacije nekog sukoba, ali da u političkom smislu ne treba biti mnogo pametan pa vidjeti da ovdje napetost konstantno postoji.


Crnadak je rekao da najveći problem u odnosima BiH i Srbije predstavljaju bošnjački političari.

On je rekao da je Republici Srpskoj veoma važan odnos sa Srbijom, jer je riječ o istom narodu. "Srbi iz Republike Srpske imaju ogromnu ljubav prema Srbiji, zajedničke interese, od sportskih pa do strateških stvari. Mnogo nam je bitno jačanje odnosa sa Srbijom", rekao je on za "Večernje novosti".

Nažalost, kaže Crnadak, srpsko-bošnjački pravac ima dosta poteškoća za koji su najzaslužniji predstavnici bošnjačkih političara.

Na pitanje da li će BiH kazniti napadače na predsjednika Srbije Aleksandara Vučića u Potočarima, Crnadak je rekao da je to najveća politička mrlja za BiH i da se nije smjelo desiti da napad prođe nekažnjeno.

"Mogu da se samo zahvalim Srbiji i Vučiću, a tadašnjem premijeru, što je reakcija bila umjerena i što ovaj slučaj ne koristi za konstantno pravljenje tenzija", dodao je on.

Crnadak je ocijenio da BiH, nažalost, nema dovoljno spremnosti da se radi u skladu sa Dejtonskim sporazumom i zbog toga je često u krizama. "Srbi kao narod imaju sve potrebne mehanizme da zaštite svoje interese u BiH. Mi nemamo interes da rasturamo Dejtonski sporazum", kaže Crnadak.

On je rekao da neće biti "Dejtona 2", niti je to nešto čime se bavi bilo ko na međunarodnoj sceni, nego je to puka želja jedne grupe ljudi u BiH koja periodično lansira tu priču u javnost. Prema njegovim riejčima, BiH ima budućnost samo dvoentitetski uređena, kako piše u originalnom Dejtonskom sporazumu.

Crnadak je rekao da bošnjačka politika već dvije decenije nije pokazala puno razumijevanje i prihvatanje Republike Srpske, što je temeljni problem stalnih kriza u BiH.

"Onog momenta kada u Sarajevu shvate da jaka Republika Srpska i narod koji je voli nisu prepreka razvoju BiH, tada će odnosi biti mnogo bolji", smatra Crnadak.

Crnadak je rekao da je najbolje rješenje da stranci odu, jer BiH ne može da postane članica EU sa OHR-om i da očekuje da mu se konačno završi mandat u BiH, te dodao da je glavna percepcija stranaca da BiH ima komplikovane političke odnose i da su ti zategnuti odnosi najveća prepreka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana