Sarajevo radi na štetu Srpske

M. Č.
Sarajevo radi na štetu Srpske

Banjaluka - Djelovanje institucija na nivou BiH u oblasti saobraćajne infrastrukture je neprihvatljivo jer se odvija bez adekvatnog učešća nadležnih institucija RS i u suprotnosti sa ustavnom raspodjelom nadležnosti u BiH.

Saopšteno je to juče poslije sjednice Vlade na kojoj je usvojena informacija o aktivnostima koje se preduzimaju na nivou BiH u vezi sa saobraćajnom infrastrukturom. Predstavnici RS još jednom su izrazili nezadovoljstvo zbog poteza ministara iz RS u Savjetu ministara ističući da ne štite interese Srpske.

Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić rekao je da je RS isključena iz svih radnih tijela i kontakata sa međunarodnom zajednicom, gdje se donose planovi i programi, te zbog toga nema mogućnosti da prezentuje svoje prioritete. Problema ima i u oblasti energetike, a ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je da je nedopustivo da Savjet ministara kreira politike u sektoru energetike i nanosi štetu RS.

Kazao je da je RS zabrinuta zbog stavova direktora Sekretarijata Energetske zajednice Janeza Kopača da BiH treba da budu uvedene sankcije jer nije ispunila preuzete obaveze.

PDP je juče saopštio da predstavnici ove stranke i Saveza za promjene u institucijama BiH nikada neće prihvatiti bilo kakve odluke koje ugrožavaju ustavno-pravnu poziciju i nadležnosti Srpske.

Vlada je juče usvojila i Strategiju razvoja obrazovanja RS od 2015. do 2020. godine, a jedna od novina je da se u osnovnom obrazovanju uvodi mala matura. Komentarišući blokadu računa preduzeća "Putevi RS" zbog presude kojom je preduzeću "Elektrounion" dužno da plati 3,4 miliona KM, Trninić je rekao da je to pitanje za pravosuđe i da je nevjerovatno da firma koja nije učestvovala na tenderu dobije tužbu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana