Сарајево преиспитује рад јавног сервиса РС

Жељка Домазет
Сарајево преиспитује рад јавног сервиса РС

Сарајево - Заједничка комисија Парламента БиХ за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) задужена је да испита наводе изнесене у програму Радио-телевизије РС да су министар безбједности БиХ Драган Мектић, ОБА и неке стране обавјештајне службе учествовали у организацији протеста 14. маја у Бањалуци.

Задужење је издато на приједлог Клуба посланика СДС-а који је Представнички дом Парламента БиХ прексиноћ усвојио након вишечасовне бурне расправе. Посланици СДС-а предали су закључак и главном тужиоцу БиХ Горану Салиховићу током расправе о раду те институције. Против закључка су гласали једино посланици СНСД-а, који сматрају да је ријеч о тенденциозном приједлогу који није у мандату комисије и да је тим питањем требало да се бави Народна скупштина РС, док су хрватски посланици били суздржани.

Посланик СНСД-а Милица Марковић казала је да шеф Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић користи позицију у Парламенту и Сарајево за разрачунавање са институцијама Српске међу којима је и РТРС.

- Овакав вид разрачунавања прелази у екстремну фазу која је опасна по институције РС и овако ексцентричан и екстреман закључак би требало одбацити. Закључак који сте предложили одраз је вашег срамног односа према институцијама Српске - истакла је Марковићева и поручила посланицима СДС-а да тиме неће дисциплиновати РТРС.

Она је оптужила Пандуревићеву да је и расправу о раду Тужилаштва БиХ искористила како би затражила истраге против РТРС-а, док поједини приватни медији из Бијељине емитују хушкачке емисије.

Пандуревићева је рекла да није истина да се СДС обрачунава са РТРС-ом иако је ову медијску кућу назвала фабриком лажи.

- Овим дајемо материјал предсједавајућем Заједничке комисије Николи Шпирићу да утврди да ли Мектић ради за страну обавјештајну службу - нагласила је Пандуревићева.

Шпирић је јуче рекао да није добио закључак те да ће га коментарисати када га буде видио.

Предсједавајући Представничког дома и лидер СДС-а Младен Босић рекао је да је сијање опасних лажи позив на линч.

- Играте се опасним стварима. Радите нешто што је лоше и за Српску и за људе који живе у њој - поручио је Босић.

Он је након јучерашње сједнице Предсједништва СДС-а рекао да је Савез за промјене спреман да разговара са властима Српске у вези са захтјевима који су изнесени на протестима опозиције у Бањалуци.

- Предуслов за то је сређивање ситуације на РТРС-у. РТРС мора промијенити однос и објективно информисати грађане. Нећемо одустати од захтјева. Атмосфера конфликта која је створена мора да буде ријешена - истакао је Босић.

Посланик СНСД-а Сташа Кошарац је истакао да је намјера да се расправа о РТРС-у пресели из Народне скупштине РС у Парламент БиХ.

- Да су жељели, могли су то да раде кроз Одбор за безбједност Народне скупштине. Зашто дозвољавамо да институције БиХ улазе у институције РС? Много је адреса у Српској на којима се може причати о овоме. Немојте да то радимо овдје - истакао је Кошарац.

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић рекао је да је закључак Представничког дома неук, јер Заједничка комисија нема истражна овлашћења и упозорио да је стварни циљ ограничавање слободе медија.

- Стварни циљ доношења овог закључка је да Заједничка комисија каже да не може утврдити истинитост навода у медијима, након чега ће се интензивирати напади на медије, посебно јавни сервис РС - каже Ћеранић.

РТРС је објавио изјаву експерта за безбједност Џевада Галијашевића да су главни креатори протеста опозиције турска и њемачка обавјештајна заједница.

- Турска обавјештајна служба на терену има директора ОБА Османа Мехмедагића који ће обезбиједити ресурсе ОБА и параобавјештајних структура за потребе овог протеста, док њемачка обавјештајна заједница има снажну хрватску обавјештајну мрежу на терену коју предводи Мектић, кадар хрватског МУП-а, који је прошао њихово образовање пред сам рат - рекао је тада Галијашевић наводећи да Босић тим ресурсима, које подржавају америчка и британска амбасада у Сарајеву, планира да дестабилизује Бањалуку.

Салиховић

Горан Салиховић је током расправе о извјештају о раду Тужилаштва БиХ истакао да се ради на случају против бившег команданта Петог корпуса Армије РБиХ Атифа Дудаковића који је осумњичен за ратне злочине над Србима.

Салиховић је казао да су 124 борца из БиХ ратовала на Блиском истоку и да их је 48 погинуло, а 50 се вратило.

Лукач

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач казао је да полиција Српске неће улазити у медијске куће да би се бавила информацијама које медији преносе.

- Медији и новинари имају право да пренесу информације до којих дођу и да штите своје изворе. Сви они који се осјећају угрожено због тога што су медији пренијели одређену информацију, могу путем суда да туже медиј или новинара и заштите свој интерес - рекао је Лукач наводећи да не зна да ли су тачне информације да је протесте финансирао Џорџ Сорош.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана