Сарајево пописом отима Српској пољопривреду

Ведрана Кулага
Сарајево пописом отима Српској пољопривреду

Бањалука - Попис пољопривреде у БиХ блокиран је због захтјева из Сарајева да буде усвојен нови закон за те потребе иако то у пракси није неопходно, а представници РС упозоравају да је стварна намјера да тиме Српској буде отета још једна надлежност.

Статистичке агенције не могу да дођу до консензуса и док Агенција за статистику БиХ и Федерални завод за статистику инсистирају на доношењу закона о попису пољопривреде у БиХ, у Заводу за статистику РС тврде да је то неприхватљиво јер представља класичан пренос надлежности. У Заводу за статистику РС истичу да је неопходно што прије обавити попис пољопривреде, али упозоравају да Агенција за статистику БиХ и Федерални завод за статистику инсистирају на доношењу закона о попису пољопривреде у БиХ који није ни потребан за реализацију пописа.

- Пољопривреда је у искључивој надлежности ентитета и доношење таквог закона би представљало пренос надлежности - истакли су у Заводу за статистику РС.

Јединствени закон о попису пољопривреде у БиХ, тврде, не мора да буде основа за попис.

- Ту улогу основе треба да играју планови рада и статистички програми. Многе земље не доносе закон, већ раде на основу програма рада. Сматрамо да се сва питања у вези са методологијом могу ријешити јединственом методологијом за цијелу БиХ коју би усагласиле све три статистичке институције - казали су у Заводу за статистику РС.

Агенција за статистику БиХ је у материјалу који ће се данас наћи пред члановима Заједничке комисије за економске реформе и развој у Парламенту БиХ истакла да је попис пољопривреде у врху приоритета и да је потребно убрзати припреме за његово спровођење.

- Нема заједничког става статистичких институција у вези са јединственим законским оквиром за припрему пописа пољопривреде у БиХ о чему је Агенција за статистику БиХ током 2016. године редовно извјештавала релевантне институције - наведено је у информацији која ће бити представљена члановима комисије.

У Агенцији за статистику БиХ су казали да су сви сагласни да је попис пољопривреде изузетно важан пројекат због чега су и интензивирани разговори с циљем проналаска рјешења како би тај посао био обављен. Додају да је лани, на основу података који се односе на пољопривреду добијених у склопу пописа становништва реализованог 2013. године, сачињен адресар пољопривредних газдинстава. Утврђено је да их има око 360.000, што представља оквир за посебан попис пољопривреде.

- Планиране активности у вези са припремом закона о попису пољопривреде нису још реализоване, нити активности које се тичу саме припреме тог пописа јер нема заједничког става. Европска комисија је отказала пројекат за попис пољопривреде, односно милион евра. Попис пољопривреде није могуће спровести без закона у којем се дефинишу датум пописа, организација, обезбјеђење средстава и друге ствари као што је пракса у сусједним и земљама ЕУ - казали су у Агенцији за статистику БиХ.

Посљедњи пуни попис пољопривреде у тадашњој југословенској републици БиХ урађен је 1961. године, а осам година касније је било спроведено истраживање о структури фарми, али на бази узорка.

Пољопривредни посједи су 1971, 1981. и 1991. године били обухваћени у склопу пописа становништва. Попис пољопривреде у ЕУ је планиран за 2020. годину. Тим процесом земља долази до потпуних података о структури газдинстава и методама пољопривредне производње.

Становништво

РС је крајем децембра 2016. објавила резултате пописа становништва и домаћинстава за своју територију након што Српска није признала резултате које је објавила Агенција за статистику БиХ.

Проблем је настао након што је директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић донио једнострану и незакониту одлуку о методологији обраде података добијених пописом којом су људи из 196.000 спорних пописница увршћени у стално становништво иако годинама живе и раде у иностранству. Захваљујући том маневру број Бошњака прешао је половину укупног броја становника и износи 50,11 одсто, на шта су званичници РС и упозоравали да је крајњи циљ.

Подаци које садржи попис пољопривреде

Просјечна величина газдинстава

Радна снага

Економска снага

Коришћење инпута у пољопривреди

Показатељи руралног развоја

Заштита животне средине

Коришћење механизације

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана