Сарајево не жели да призна српске жртве

Ведрана Кулага
Сарајево не жели да призна српске жртве

Бањалука - Забрана скупа у Сарајеву поводом обиљежавања 20 година од страдања Срба у акцији "Олуја", показује да су у БиХ признате само бошњачке жртве и да су патње српског народа мање вриједне од патњи других народа.

Поручили су то прадставници власти и невладиног сектора БиХ, Србије и Хрватске поводом одлуке Министарства унутрашњих послова (МУП) Кантона Сарајево да забрани скуп испред зграде Амбасаде Хрватске у Сарајеву, који је за данас било најавило Удружење за друштвена истраживања и комуникације (УДИК) уз образложење да је неблаговремено и неуредно пријављен.

У УДИК-у, међутим, поручују да је скуп регуларно био пријављен и да је циљ био одавање поште настрадалима у "Олуји", те подсјећање јавности на злочине хрватске војске према српском цивилном становништву које Хрватска слави.

- Ово је најгора и најстрашнија слика коју можемо да пошаљемо из Сарајева, а жеља је била нешто сасвим друго. Хрватски предсједник Колинда Грабар-Китаровић исказала је солидарност према жртвама у Сребреници, а институције у Сарајеву сада исказују подршку хрватској политици - додаје се у саопштењу.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин осудио је одлуку власти у Сарајеву и додао да Срби имају право да жале за 250.000 сународника који су за четири дана убијани и трајно протјерани из Хрватске, истичући да тако велики број људи у тако кратком времену није био протјеран ни у Другом свјетском рату.

- То је нешто што је белег срамоте за власти у Сарајеву, као и за сваку власт која није у стању да спусти главу пред туђом патњом - рекао је Вулин. Указао је на то да би управо Сарајево, које од цијелог свијета тражи саосјећање, требало да осјећа патњу других и упитао зашто су патње српског народа мање вриједне.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Никола Шпирић рекао је да забрана скупа показује да су у БиХ признате само бошњачке жртве и додао да се 20 година и више од Дејтона показује да су само Срби "пожељне жртве".

Сутра се навршавају двије деценије од почетка хрватске акције "Олуја", а предсједник Асоцијације избјегличких удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир изјавио је да је жалосно што је хрватска политика и даље слави "Олују", иако је ова акција била етничко чишћење властитих држављана српске националности.

Изразио је жаљење што Хрватска, као чланица ЕУ, истрајава у неприхватању принципа цивилизованих земаља и одбија да уважи аргументе Међународног суда правде, који каже да је "Олуја" злочин и да њену годишњицу не би требало славити.

- Подржавамо став да 5. август буде дан жалости, јер је то заиста, најтужнији датум који је везан за Србе послије Другог свјетског рата - рекао је Будимир.

Директор Документационо-информативног центра "Веритас" Саво Штрбац такође сматра да  је добра одлука влада Српске и Србије да 5. август буде Дан жалости и дан сјећања на страдање и прогон Срба, уз оцјену да Хрватска мора да се суочи са прошлошћу.

У спомен на убијене током и након акције "Олуја" у селу Пјешчаница јуче одржан комеморативни скуп, а предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац поручио је да већина Хрвата није имала прилику чути за посљедице које је иза себе оставила "Олуја".

- Да је отишло 250.000 птица, неко би се питао зашто и могу ли се вратити. Али у нашој јавности нема простора за такво питање, као ни моралног осјећаја и потребе да се то питање постави - казао је Пуповац.

Предсједник Српске народне странке у Хрватској Зоран Којић каже да не могу да се помире са чињеницом да Хрватска може да организације свечаности и манифестације поводом "Олује" и да јавности морају да буду предочене да постоје српске жртве јер су оне потпуно миноризоване.

Програм "Веритаса"

4. август - Бањалука

Округли сто "Крајишки Срби послије '20 олујних година"

5. август – Бањалука

Служење парастоса у храму Христа Спаситеља

6. август – Нови Град

Служење парастоса у храму Светих апостола Петра и Павла

7. август – Босански Петровац

Служење парастоса и полагање вијенаца код Спомен-крста у мјесту Бравско/Јањила код Босанског Петровца

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана