Sarajevo mora ispitati ulazak hrvatskih aviona

Ž. D. - V. K.
Sarajevo mora ispitati ulazak hrvatskih aviona

Banjaluka, Sarajevo - Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio je u petak da je policija dobila informaciju da su dva aviona hrvatske avijacije prelijetala teritoriju RS od Novog Grada prema Kostajnici i da su je proslijedili dalje.

- Nadam se da će reagovati neko s nivoa BiH. Mislim da nije primjereno da se na takav način pravi provokacija na teritoriji BiH - kazao je Lukač komentarišući informaciju policije u Novom Gradu da su dva borbena aviona Hrvatske vojske u četvrtak u 11.20 časova preletjela iznad mjesta Dobrljin kod Novog Grada.

Ministarstvo odbrane Hrvatske saopštilo je da hrvatski MiG-ovi 21 nisu ušli u vazdušni prostor BiH. U Agenciji za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju BiH (BHANSA) rekli su da u svom području odgovornosti nisu zabilježili povredu vazdušnog prostora BiH. Ministar odbrane BiH Marina Pendeš je rekla da ni Ministarstvo ni Oružane snage BiH nemaju opremu da bi pratili koji civilni ili vojni avioni prelijeću BiH.

- Nismo dobili informaciju BHANSA ili Direkcije za civilno vazduhoplovstvo da su borbeni avioni Hrvatske ušli u vazdušni prostor BiH - rekla je Pendeš.

Ministarstvo inostranih poslova BiH nije imalo informaciju o preletima borbenih aviona Hrvatske.

Član Zajedničke komisije Parlamenta BiH za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić ocijenila je da je prelet hrvatskih aviona kroz naš vazdušni prostor vid pritiska na RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana