Сарајево мора испитати улазак хрватских авиона

Ж. Д. - В. К.
Сарајево мора испитати улазак хрватских авиона

Бањалука, Сарајево - Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач изјавио је у петак да је полиција добила информацију да су два авиона хрватске авијације прелијетала територију РС од Новог Града према Костајници и да су је прослиједили даље.

- Надам се да ће реаговати неко с нивоа БиХ. Мислим да није примјерено да се на такав начин прави провокација на територији БиХ - казао је Лукач коментаришући информацију полиције у Новом Граду да су два борбена авиона Хрватске војске у четвртак у 11.20 часова прелетјела изнад мјеста Добрљин код Новог Града.

Министарство одбране Хрватске саопштило је да хрватски МиГ-ови 21 нису ушли у ваздушни простор БиХ. У Агенцији за пружање услуга у ваздушном саобраћају БиХ (БХАНСА) рекли су да у свом подручју одговорности нису забиљежили повреду ваздушног простора БиХ. Министар одбране БиХ Марина Пендеш је рекла да ни Министарство ни Оружане снаге БиХ немају опрему да би пратили који цивилни или војни авиони прелијећу БиХ.

- Нисмо добили информацију БХАНСА или Дирекције за цивилно ваздухопловство да су борбени авиони Хрватске ушли у ваздушни простор БиХ - рекла је Пендеш.

Министарство иностраних послова БиХ није имало информацију о прелетима борбених авиона Хрватске.

Члан Заједничке комисије Парламента БиХ за одбрану и безбједност Душанка Мајкић оцијенила је да је прелет хрватских авиона кроз наш ваздушни простор вид притиска на РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана