Sarajevo kuje plan za ukidanje viza Kosovu

Željka Domazet
Sarajevo kuje plan za ukidanje viza Kosovu

Sarajevo - Sarajevo kuje plan da između BiH i samoproglašenog Kosova bude ukinut vizni režim, ali predstavnici RS u institucijama BiH tvrde da on neće proći, iako bošnjački zvaničnici o tome razgovaraju sa kosovskim predstavnicima.

U sarajevsku misiju čiji je cilj da izlobira podršku za ukidanje viznog režima u ime kosovskih vlasti stigao je advokat Azem Vlasi i sastao se sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i ministrom civilnih poslova Adilom Osmanovićem. Vlasi je kazao da mu je plan bio da razgovara i sa članom Predsjedništva BiH iz RS Mladenom Ivanićem i ministrom inostranih poslova Igorom Crnatkom, ali da mu je rečeno da su van Sarajeva.

Ivanić kaže da od ukidanja viza nema ništa.

- I ranije su postojali pokušaji da se razgovara o liberalizaciji viznog režima. Nemam ništa protiv određenih olakšica, ali je nemoguće da se preko tih olakšica očekuje priznanje Kosova. Dok sam ja tu gdje jesam, to neće proći - rekao je Ivanić.

Crnadak je tokom jučerašnje posjete Beogradu poručio da vize neće biti ukinute. Komentarišući spekulacije da bi ovih dana delegacije BiH i Kosova mogle održati sastanak o ukidanju viza, Crnadak je naglasio da mu nije poznato da će bilo kakav sastanak posvećen tom pitanju biti održan, a posebno ne u Sarajevu.

- Postoji inicijativa da na ekspertskom nivou bude održan sastanak u Crnoj Gori, s obzirom na to da mi nemamo uspostavljene diplomatske odnose s Kosovom. Takav je bio dogovor, ali je dva puta prolongiran s kosovske strane i nemam informaciju da postoji novi termin - rekao je Crnadak.

Podvukao je da se ti razgovori svakako neće odnositi na ukidanje viza i da to uopšte nije moguće.

- Biće riječi o jednoj vrsti ublažavanja procedura da bi se omogućila bolja filtracija posebno ljudi koji se bave biznisom. Diplomate će pokušati da maksimalno pojednostave procedure na nivou konzulata, a ne da svaku vizu pojedinačno potpisuje ministar. To bi bio osnovni cilj tih razgovora - istakao je Crnadak.

Osmanović je za "Glas Srpske" potvrdio da se sastao sa Vlasijem.

- Otkud znate da sam se sastao sa Vlasijem? Razgovarali smo o iznalaženju mogućnosti za ukidanje viza za građane BiH i Kosova, s obzirom na to da veliki broj privrednih subjekata iz BiH radi na prostoru Kosova i obrnuto. Međutrgovinska razmjena je ogromna i naši privredni subjekti su u nepovoljnoj poziciji u odnosu na sve druge susjedne zemlje, zato što moraju vaditi vize da bi ušli na Kosovo. Ono što smo razmatrali je da ne bi građani BiH trebalo da budu u drugačijoj poziciji, bar u odnosu na građane Srbije - kazao je Osmanović i dodao da treba razdvojiti pitanje priznavanja Kosova od bezviznog režima.

Predsjedavajuća Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da nevjerovatno zvuči informacija da se ministar civilnih poslova sastao sa Vlasijem, koji u ime Kosova dogovara ukidanje viza.

- Moramo se zapitati u čije ime Osmanović dogovara pitanje liberalizacije viznog režima, koje je sasvim izvan njegovog resora. Može se pretpostaviti da je taj zadatak dobio od svog stranačkog šefa Izetbegovića, koji se takođe sastao sa Vlasijem. Problem je da ni Osmanoviću ni Izetbegoviću nije palo na pamet da se konsultuju sa bilo kim, pa ni sa Ivanićem - istakla je Majkićeva i upozorila da je potreban oprez, s obzirom na to da se ovo pitanje može provući kroz podzakonski akt koji usvaja Savjet ministara BiH i za koji nije potrebna saglasnost Predsjedništva, iako je ono zaduženo za spoljnu politiku.

Prvi razgovori o mogućnosti ukidanja viza građanima Kosova pominjani su još 2014. godine, kada je Kosovo kao reciprocitet uvelo vize za građane BiH koja zahvaljujući protivljenju RS nije priznala Kosovo. Ministarstvo spoljnih poslova BiH bilo je pripremilo odluku o liberalizaciji viznog režima s Kosovom i proslijedilo je Savjetu ministara, ali su ministri iz srpskog naroda tada tražili da se o tome izjasni Predsjedništvo BiH. To nikada nije učinjeno, jer je tadašnji član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović rekao da liberalizacije ne može biti.

Dačić: Bilo bi glupo da BiH prizna Kosovo

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da su olakšali putovanje stanovnicima Kosova, ali na način da se ne dovodi u pitanje status južne srpske pokrajine.

- To je urađeno da bi se olakšala komunikacija na Balkanu. Srbija nema ništa protiv da to na taj način učine i države koje nisu priznale nezavisnost Kosova, ali bi bilo glupo da BiH prizna Kosovo. Muslimani u BiH se ubiše dokazujući da RS nema pravo na referendum. Pa kako sad da Kosovo može biti nezavisno? Gde su tu principi? Tu nema nikakvih principa - kazao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana