Сарајево кује план за укидање виза Косову

Жељка Домазет
Сарајево кује план за укидање виза Косову

Сарајево - Сарајево кује план да између БиХ и самопроглашеног Косова буде укинут визни режим, али представници РС у институцијама БиХ тврде да он неће проћи, иако бошњачки званичници о томе разговарају са косовским представницима.

У сарајевску мисију чији је циљ да излобира подршку за укидање визног режима у име косовских власти стигао је адвокат Азем Власи и састао се са предсједавајућим Предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем и министром цивилних послова Адилом Османовићем. Власи је казао да му је план био да разговара и са чланом Предсједништва БиХ из РС Младеном Иванићем и министром иностраних послова Игором Црнатком, али да му је речено да су ван Сарајева.

Иванић каже да од укидања виза нема ништа.

- И раније су постојали покушаји да се разговара о либерализацији визног режима. Немам ништа против одређених олакшица, али је немогуће да се преко тих олакшица очекује признање Косова. Док сам ја ту гдје јесам, то неће проћи - рекао је Иванић.

Црнадак је током јучерашње посјете Београду поручио да визе неће бити укинуте. Коментаришући спекулације да би ових дана делегације БиХ и Косова могле одржати састанак о укидању виза, Црнадак је нагласио да му није познато да ће било какав састанак посвећен том питању бити одржан, а посебно не у Сарајеву.

- Постоји иницијатива да на експертском нивоу буде одржан састанак у Црној Гори, с обзиром на то да ми немамо успостављене дипломатске односе с Косовом. Такав је био договор, али је два пута пролонгиран с косовске стране и немам информацију да постоји нови термин - рекао је Црнадак.

Подвукао је да се ти разговори свакако неће односити на укидање виза и да то уопште није могуће.

- Биће ријечи о једној врсти ублажавања процедура да би се омогућила боља филтрација посебно људи који се баве бизнисом. Дипломате ће покушати да максимално поједноставе процедуре на нивоу конзулата, а не да сваку визу појединачно потписује министар. То би био основни циљ тих разговора - истакао је Црнадак.

Османовић је за "Глас Српске" потврдио да се састао са Власијем.

- Откуд знате да сам се састао са Власијем? Разговарали смо о изналажењу могућности за укидање виза за грађане БиХ и Косова, с обзиром на то да велики број привредних субјеката из БиХ ради на простору Косова и обрнуто. Међутрговинска размјена је огромна и наши привредни субјекти су у неповољној позицији у односу на све друге сусједне земље, зато што морају вадити визе да би ушли на Косово. Оно што смо разматрали је да не би грађани БиХ требало да буду у другачијој позицији, бар у односу на грађане Србије - казао је Османовић и додао да треба раздвојити питање признавања Косова од безвизног режима.

Предсједавајућа Комисије за спољне послове Представничког дома Парламента БиХ Душанка Мајкић каже да невјероватно звучи информација да се министар цивилних послова састао са Власијем, који у име Косова договара укидање виза.

- Морамо се запитати у чије име Османовић договара питање либерализације визног режима, које је сасвим изван његовог ресора. Може се претпоставити да је тај задатак добио од свог страначког шефа Изетбеговића, који се такође састао са Власијем. Проблем је да ни Османовићу ни Изетбеговићу није пало на памет да се консултују са било ким, па ни са Иванићем - истакла је Мајкићева и упозорила да је потребан опрез, с обзиром на то да се ово питање може провући кроз подзаконски акт који усваја Савјет министара БиХ и за који није потребна сагласност Предсједништва, иако је оно задужено за спољну политику.

Први разговори о могућности укидања виза грађанима Косова помињани су још 2014. године, када је Косово као реципроцитет увело визе за грађане БиХ која захваљујући противљењу РС није признала Косово. Министарство спољних послова БиХ било је припремило одлуку о либерализацији визног режима с Косовом и прослиједило је Савјету министара, али су министри из српског народа тада тражили да се о томе изјасни Предсједништво БиХ. То никада није учињено, јер је тадашњи члан Предсједништва БиХ из РС Небојша Радмановић рекао да либерализације не може бити.

Дачић: Било би глупо да БиХ призна Косово

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић истакао је да су олакшали путовање становницима Косова, али на начин да се не доводи у питање статус јужне српске покрајине.

- То је урађено да би се олакшала комуникација на Балкану. Србија нема ништа против да то на тај начин учине и државе које нису признале независност Косова, али би било глупо да БиХ призна Косово. Муслимани у БиХ се убише доказујући да РС нема право на референдум. Па како сад да Косово може бити независно? Где су ту принципи? Ту нема никаквих принципа - казао је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана