Сарајево кочи пут према ЕУ

Ведрана Кулага
Сарајево кочи пут према ЕУ

Бањалука - Предсједајући Предсједништва БиХ Драган Човић разговарао је јуче у Бањалуци са највишим званичницима Српске, а кључна порука је да се БиХ налази у тешкој кризи и да је неопходно да сви почну да раде свој посао како би могла да очекује кандидатски статус и даљи напредак ка ЕУ.

Закључено да БиХ тренутно треба да испуни три важна услова - да усвоји измјене Закона о акцизама, буџет и достави одговоре на упитник Европске комисије и да је због тога потребно отворити унутрашњи дијалог.

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је да су реформски процеси који се односе на  европске интеграције у потпуном застоју на нивоу БиХ и да је веома јасно да треба усвојити измјене Закона о акцизама.

- РС је циљ да БиХ добије кандидатски статус за чланство у ЕУ. Потребан је договор, у супротном пат позиција ће додатно урушити БиХ, која је пропала земља. Изборни закон БиХ треба промијенити и механизам координације мора функционисати. РС трпи штету због односа у БиХ и не може да заврши неколико важних развојних пројеката, као што је аутопут од Бањалуке до Купреса, јер нема сагласности са нивоа БиХ да би се код кинеске банке могле завршити потребне процедуре - рекао је Додик који је Човића информисао да је политичка и економска ситуација у РС стабилна и да покушаји опозиције да створи кризу нису уродили плодом.

Човић је нагласио да је приоритет да буде превазиђена изузетно тешка политичка ситуација настала због нефункционисања институција да би се у наредним мјесецима могло очекивати добијање кандидатског статуса за чланство у ЕУ. Од Додика је, каже, добио увјеравања да ће РС урадити све у вези са три кључна питања која су предуслов за тај статус, а то су акцизе, буџет институција БиХ и одговори на упитник. Човић је истакао да ће разговарати са предсједницима Србије и Хрватске како би били урађени заједнички инфраструктурни пројекти, а прије свега мост на Сави у Градишци. На састанку је било ријечи и о конститутивности Срба у Мостару, а поручено је да то питање не може бити политичка игра, него уставно рјешење.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић и Човић су закључили да не постоји ниједна препрека за расписивање јавног позива за избор извођача који ће градити моста на Сави код Градишке, што ће бити од посебног регионалног значаја. Чубриловић је поручио да Народна скупштина функционише у складу са Уставом и другим позитивним законским прописима и да редовно испуњава обавезе на путу европских интеграција.

- Народна скупштина најефикаснији парламент у БиХ, имајући у виду број закона и других аката које је донијела - казао је Чубриловић.

Европске обавезе биле су главна тема и у Влади РС гдје је Човић разговарао са премијерком Жељком Цвијановић. Она је казала да је РС заинтересована да БиХ испуни све своје обавезе на европском путу, али да ниједна од њих није посао за РС, већ је то искључиви задатак власти на нивоу БиХ.

- Власти на нивоу БиХ су показале како много воле да причају о Европи, реформама и кандидатском статусу, али је у пракси њихов резултат нула - рекла је Цвијановићева и додала да је РС свој дио посла давно урадила.

Уставни суд

Милорад Додик, који је и лидер СНСД-а, оцијенио да су односи између те странке и ХДЗ-а БиХ којег предводи Драган Човић веома добри.

- Нови састанак страначких делегација биће за неколико седмица. Имамо заједничке иницијативе, али је очигледно да због објективних околности и немогућности да буде обезбијеђена парламентарна већина на нивоу БиХ прича о Уставном суду БиХ не може да добије подршку. Међутим, не одустајемо од тога да морају бити уклоњени странци - истакао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана