Сарајево дијели језике, нема више БХС, мора да се бира

Агенције
Сарајево дијели језике, нема више БХС, мора да се бира

Сарајево - Министарство за образовање, науку и младе у Сарајеву донијело је инструкцију да кованица БХС језик више не може да буде употреби, преноси klix.ba

Како пише тај портал, управе школа у Сарајеву у наредном периоду морају да обезбиједе извођење наставе на једном од три званична језика конститутивних народа БиХ, сходно слободном опредјељењу родитеља/старатеља на основу анкете.

Та одлука могла би довести до невиђених проблема у пракси, "за које ни сам министар не зна како ће се одвијати", пише портал.

Министар за образовање, науку и младе КС Елвир Казазовић казао је за klix.ba да је одлука донесена како би се образовање ускладило са Уставом КС, а након иницијативе родитеља једног основношколца, Бошњака.

Практично, то би значило да се за дјецу, чији су се родитељи изјаснили за хрватски или српски језик, морала држати посебна настава, а самим тим и да се запосли нови наставни кадар, што би практично опет направило двије или три школе под истим кровом.

"Видјећемо докле ће ово отићи, не могу ни ја претпоставити. Кад вам неко укаже на такве недостатке, ми то морамо кориговати. Устав се мора поштовати. Не смијемо ни да помислимо на то колико ће то буџетских средстава изискивати, колико новоупослених и у коју крајност може отићи", рекао је Казазовић за klix.ba.

На питање да ли наведена одлука подразумијева да ће комплетна настава морати да се множи са три, м Казазовић одговара да се може и то десити, а да за то постоји вјероватноћа.

"Од 2003. године, када је уведено деветогодишње образовање, уведено је да се родитељи морају изјаснити за један од три језика. То је нама направило проблем. До сада је у школама било све обједињено и нико није правио проблеме. Тек сад су први пут тражили да се то усклади. Према Уставу се морају изјаснити о једном од три званична језика", закључио је Казазовић.

Предсједник Синдиката основног образовања и васпитања Кантона Сарајево Саудин Сивро казао је за klix.ba да се до сада у школама у КС користио незграпни назив Босански/хрватски/српски језик и књижевности, што апсолутно не постоји.

"Не знам шта је био циљ такве вjештачке творевине, али она је потпуно неуставна. Устав препознаје један од три службена језика, или босански, или хрватски или српски", казао је Сивро.

Додао је да наведена одлука практично значи да ће Кантон Сарајево, напокон, из периода глуме прећи у реалну стварност.

Истакао је да у другим кантонима имамо ситуацију да школе имају два наставна плана и програма, двijе школе под истим кровом и тоталну сегрегацију одређених ученика, што је међународна заједница давно требало да спријечи.

"Такође имамо нешто што граничи с фашизмом, а то је да се босански језик у Републици Српској назива бошњачки језик. То је накарадно да не може бити накарадније", рекао је Сивро, додавши да би требало да се родитељи на подручју цијеле БиХ могу изјаснити за један од три језика.

На Филозофском факултету у Сарајеву студенти на Одсјеку за босански, хрватски и српски језик изучавају сва три језика, а непознато је да ли ће нова одлука Министарства за образовање, науку и младе КС морати уредити и ту област, односно да ли ће се и наставници морати изјашњавати који ће предмет да предају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана