Saradnja jača od pritisaka

Vedrana Kulaga
Saradnja jača od pritisaka

Banjaluka - Republika Srpska i Rusija imaju veoma dobru saradnju, što je i potvrđeno na posljednjem sastanku njenog političkog vrha sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na kojem je rečeno da će dvije zemlje produbljivati veze na ekonomsku polju, ali i upozoreno da na političkoj sceni dio međunarodne zajednice, sa nekim domaćim liderima, želi na silu ugurati BiH u NATO.

To su u petak ocijenili analitičari sumirajući rezultate sastanka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović sa prvim čovjekom Rusije tokom njegove četvrte posjete Srbiji.

Tokom sastanka su, kako se moglo čuti, dominirale ekonomske teme i priča o projektima koji se u Republici Srpskoj realizuju sa ruskim partnerima te o stvarima koje su iz te sfere planirane za naredni period. Dio razgovora bio je posvećen i političkim dešavanjima nakon oktobarskih izbora, gdje je Putinu skrenuta pažnja da je Srpska formirala vlast, ali da je zastoj na nivou BiH, zbog određenih uslovljavanja dijela stranaka iz FBiH.

Dodik je, između ostalog, prenio Putinu da se u BiH stalno nešto uslovljava te dodao da bošnjačka strana formiranje vlasti uslovljava prihvatanjem NATO puta BiH, što Srpska odlučno odbija, zbog čega će primjena izbornih rezultata potrajati. On je nakon sastanka izjavio da je važno da Republika Srpska obezbijedi energetsku stabilnost kroz gasovod koji treba izgraditi iz Srbije, pa sve do Novog Grada, koji košta više od 400 miliona evra. Dodik je naglasio da je bilo riječi i o uspješnoj saradnji Srpske i Rusije, odnosno poslovima koje obavlja ruska kompanija “Zarubežnjeft” te kao veoma značajno istakao uvjeravanje Putina da “oni ostaju tamo prisutni”.

Kada je riječ o političkim temama, Dodik je naveo da je Putin izrazio privrženost međunarodnom pravu, Dejtonskom mirovnom sporazumu i cjelovitosti integriteta BiH, kao i odbrani dobijenih pozicija Srpske te da Putin zna da je bilo mnogo kršenja Dejtonskog sporazuma.

- Rusija je velika sila, izložena mnogim neprincipijelnim sankcijama Zapada, ali strpljivo pokušava da bez reakcije i kontrareakcije bilo šta učini, a oni su već veliki i moćni. Mi smo mali i svaki udar na nas svakako podrazumijeva udar na našu cjelovitost - rekao je Dodik i ocijenio da je sa Putinom pokazao koliko je nedolična ta mizerna atmosfera linča koja se dešava u Sarajevu u vezi sa navodno štetnim ruskim uticajem.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je zahvalna ruskom predsjedniku za odbranu dejtonskih pozicija, ne samo Srpske nego i cijele BiH, te da je pokazao da dobro razumije okolnosti u kojima Srpska i srpski narod funkcionišu.

- Veoma je važno imati velikog svjetskog igrača koji razumije koliko je važno očuvati Dejton i dejtonsku poziciju, ali ne raditi ni protiv koga u BiH - rekla je Cvijanovićeva.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović, koji je prisustvovao sastanku u Beogradu, istakao je za “Glas Srpske” da je akcenat bio na ekonomskoj saradnji, te aktuelnim i budućim projektima koje će te dvije zemlje zajednički realizovati.

- Sastanak je, kao i svaki put, bio veoma uspješan i konstruktivan. Bilo je riječi o stvarima koje dolaze na red da se rade, odnosno o “Turskom toku”, kao i o drugim poslovima koji se realizuju sa ruskim partnerima, među kojima je i rekonstrukcija dvije termoelektrane “Gacko” i “Ugljevik”. Ovo je nastavak sastanaka sa prvim čovjekom Rusije, ali je data puna podrška za rad na tim svim projektima - rekao je Perović.

Profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Srđan Perišić naglasio je da je Dodik ruskom predsjedniku prenio dobro poznate stavove koji se tiču članstva u NATO-u i koje znaju svi politički akteri u BiH.

- Svima je poznato da bošnjačka politička elita blokira formiranje vlasti ucjenama da se mora prihvatiti put u NATO. Takvo ponašanje je nezakonito. Kakve veze ima ulazak ili neulazak BiH u tu alijansu sa formiranjem vlasti na osnovu izbornih rezultata. Bošnjačka elita stvara krizu u BiH, u tome ima podršku zapadnih sila, a ne stvara je Republika Srpska. To je poruka ne samo Putinu već svima, da je sudbina BiH u rukama bošnjačke političke elite. Bošnjaci moraju da prihvate srpski narod kao svoje partnere, a ne da im to budu stranci, odnosno NATO i drugi koji će nametati svoju politiku - kazao je Perišić.

Ocijenio je da bošnjačka elita ispunjava zahtjeve NATO-a, koji želi da u tom odnosu prema Rusiji ima sve države u Evropi pod kontrolom.

- Sada imaju agresivan pristup prema BiH, kao što je ranije bio i prema Crnoj Gori te Makedoniji, koje je i primio u svoje članstvo bez saglasnosti građana tih zemalja, koje nema ni u BiH, ali su primljene i bez toga, upravo zbog Rusije da bi kontrolisali ovaj prostor teritorijalno - zaključio je Perišić.

Poruka

Na zvaničnom sajtu Kremlja objavljeno je da je Vladimir Putin tokom sastanka sa Miloradom Dodikom ocijenio da je saradnja uspješna i da je upoznat o zajedničkim projektima u raznim oblastima.

- Naši odnosi se, hvala bogu, razvijaju uspješno. Upoznat sam o projektima koje realizujemo u različitim oblastima - rekao je Putin.

 

Vučić: Značajni sporazumi

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u petak na konferenciji za medije da su sporazumi postignuti tokom posjete Vladimira Putina značajni za jačanje pozicije Srbije i naglasio da je onaj o gasu presudan jer će njegova realizacija podići vrijednost države.

- Reč je o ogromnoj investiciji, a finansiranje ćemo podneti, u kojem procentu ostaje još da se vidi - rekao je Vučić i dodao da je tokom posjete bilo riječi i o vojnotehničkoj saradnji.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da posjeta apsolutno ne može da zasmeta Srbiji na putu evrointegracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana