Сарадња јача од притисака

Ведрана Кулага
Сарадња јача од притисака

Бањалука - Република Српска и Русија имају веома добру сарадњу, што је и потврђено на посљедњем састанку њеног политичког врха са руским предсједником Владимиром Путином на којем је речено да ће двије земље продубљивати везе на економску пољу, али и упозорено да на политичкој сцени дио међународне заједнице, са неким домаћим лидерима, жели на силу угурати БиХ у НАТО.

То су у петак оцијенили аналитичари сумирајући резултате састанка српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић са првим човјеком Русије током његове четврте посјете Србији.

Током састанка су, како се могло чути, доминирале економске теме и прича о пројектима који се у Републици Српској реализују са руским партнерима те о стварима које су из те сфере планиране за наредни период. Дио разговора био је посвећен и политичким дешавањима након октобарских избора, гдје је Путину скренута пажња да је Српска формирала власт, али да је застој на нивоу БиХ, због одређених условљавања дијела странака из ФБиХ.

Додик је, између осталог, пренио Путину да се у БиХ стално нешто условљава те додао да бошњачка страна формирање власти условљава прихватањем НАТО пута БиХ, што Српска одлучно одбија, због чега ће примјена изборних резултата потрајати. Он је након састанка изјавио да је важно да Република Српска обезбиједи енергетску стабилност кроз гасовод који треба изградити из Србије, па све до Новог Града, који кошта више од 400 милиона евра. Додик је нагласио да је било ријечи и о успјешној сарадњи Српске и Русије, односно пословима које обавља руска компанија “Зарубежњефт” те као веома значајно истакао увјеравање Путина да “они остају тамо присутни”.

Када је ријеч о политичким темама, Додик је навео да је Путин изразио приврженост међународном праву, Дејтонском мировном споразуму и цјеловитости интегритета БиХ, као и одбрани добијених позиција Српске те да Путин зна да је било много кршења Дејтонског споразума.

- Русија је велика сила, изложена многим непринципијелним санкцијама Запада, али стрпљиво покушава да без реакције и контрареакције било шта учини, а они су већ велики и моћни. Ми смо мали и сваки удар на нас свакако подразумијева удар на нашу цјеловитост - рекао је Додик и оцијенио да је са Путином показао колико је недолична та мизерна атмосфера линча која се дешава у Сарајеву у вези са наводно штетним руским утицајем.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је захвална руском предсједнику за одбрану дејтонских позиција, не само Српске него и цијеле БиХ, те да је показао да добро разумије околности у којима Српска и српски народ функционишу.

- Веома је важно имати великог свјетског играча који разумије колико је важно очувати Дејтон и дејтонску позицију, али не радити ни против кога у БиХ - рекла је Цвијановићева.

Шеф Представништва Републике Српске у Москви Душко Перовић, који је присуствовао састанку у Београду, истакао је за “Глас Српске” да је акценат био на економској сарадњи, те актуелним и будућим пројектима које ће те двије земље заједнички реализовати.

- Састанак је, као и сваки пут, био веома успјешан и конструктиван. Било је ријечи о стварима које долазе на ред да се раде, односно о “Турском току”, као и о другим пословима који се реализују са руским партнерима, међу којима је и реконструкција двије термоелектране “Гацко” и “Угљевик”. Ово је наставак састанака са првим човјеком Русије, али је дата пуна подршка за рад на тим свим пројектима - рекао је Перовић.

Професор на Универзитету у Источном Сарајеву Срђан Перишић нагласио је да је Додик руском предсједнику пренио добро познате ставове који се тичу чланства у НАТО-у и које знају сви политички актери у БиХ.

- Свима је познато да бошњачка политичка елита блокира формирање власти уцјенама да се мора прихватити пут у НАТО. Такво понашање је незаконито. Какве везе има улазак или неулазак БиХ у ту алијансу са формирањем власти на основу изборних резултата. Бошњачка елита ствара кризу у БиХ, у томе има подршку западних сила, а не ствара је Република Српска. То је порука не само Путину већ свима, да је судбина БиХ у рукама бошњачке политичке елите. Бошњаци морају да прихвате српски народ као своје партнере, а не да им то буду странци, односно НАТО и други који ће наметати своју политику - казао је Перишић.

Оцијенио је да бошњачка елита испуњава захтјеве НАТО-а, који жели да у том односу према Русији има све државе у Европи под контролом.

- Сада имају агресиван приступ према БиХ, као што је раније био и према Црној Гори те Македонији, које је и примио у своје чланство без сагласности грађана тих земаља, које нема ни у БиХ, али су примљене и без тога, управо због Русије да би контролисали овај простор територијално - закључио је Перишић.

Порука

На званичном сајту Кремља објављено је да је Владимир Путин током састанка са Милорадом Додиком оцијенио да је сарадња успјешна и да је упознат о заједничким пројектима у разним областима.

- Наши односи се, хвала богу, развијају успјешно. Упознат сам о пројектима које реализујемо у различитим областима - рекао је Путин.

 

Вучић: Значајни споразуми

 

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је у петак на конференцији за медије да су споразуми постигнути током посјете Владимира Путина значајни за јачање позиције Србије и нагласио да је онај о гасу пресудан јер ће његова реализација подићи вриједност државе.

- Реч је о огромној инвестицији, а финансирање ћемо поднети, у којем проценту остаје још да се види - рекао је Вучић и додао да је током посјете било ријечи и о војнотехничкој сарадњи.

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да посјета апсолутно не може да засмета Србији на путу евроинтеграција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана