Saradnja BiH i Crne Gore - primjer za region

Srna
Saradnja BiH i Crne Gore - primjer za region

Mostar - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je večeras u Mostaru da bi BiH trebalo da nastavi da se kreće stazama unutrašnjeg razumijevanja koje će dovesti do članstva u EU i drugim međunarodnim organizacijama.

Zvizdić je, prisustvujući obilježavanju 12 godina od obnove Starog mosta, naglasio da Mostar još jednom šalje poruku BiH i regionu o potrebi međusobnog razumijevanja i saradnje.


"Primjer dobre saradnje je odnos BiH i Crne Gore, na šta bi trebalo da se ugleda cijeli region", rekao je Zvizdić novinarima.

Večerašnjem skupu pod nazivom "Mostar ne zaboravlja prijatelje" prisustvovao je i premijer Crne Gore Milo Đukanović, koji je sa Zvizdićem potisao "Mostarsku povelju mira", koju je ustanovio Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara.

"Svi građani Mostara zaslužuju pomoć od prijatelja, kako bi bili obnovljeni mir i suživot, te kako bi BiH bila sve funkcionalnija. Crna Gora je bila posvećena ovim vrijednostima i zato smo uspjeli da sačuvamo mir i ideje multietničkog života", kaže Đukanović.

On je dodao da Crna Gora želi da sarađuje sa BiH i da zajedno mogu brže da ostvare pristupanje EU.

Obilježavanju 12 godina od obnove Starog mosta prisustvovao je i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, koji je dobitnik nagrade "Mostar - mirovna veza".

"Drago mi je što sam večeras u Mostaru. Stari most je simbol nade", rekao je Bramerc.

Učesnici skupa, simboličnim bacanjem cvijeća u Neretvu odali su počast svim žrtvama rata, a članovi kluba skakača "Mostari" izveli su tradicionalne skokove.

Osim Bramerca, nagradu za mir "Mostar - mirovna veza" dobili su i bivši predsjednik Francuske Žak Širak, nekadašnji evropski administratori Mostara Martin Gerod, Hans Košnik i Ričardu Perez Kasado, te bivši generalni direktor Uneska Federik Major.

Organizator manifestacije je Centar za mir i multietničku saradnju Mostar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana