Сарадници и комисије црпе највише новца

Ведрана Кулага
Сарадници и комисије црпе највише новца

Сарајево - Ангажовање сарадника по уговору о дјелу те на привременим и повременим пословима, накнаде за рад у комисијама и ове године је тренд у институцијама БиХ, за шта ће бити издвојено више од 6,5 милиона КМ.

У агенцијама, канцеларијама, дирекцијама и министарствима и другим институцијама запослено је више од 22.000 особа, а за покривање издатака за уговоре о дјелу те за привремене и повремене послове одлазили су милиони протеклих година.

Буџетом институција за текућу годину за уговорене и друге посебне услуге је предвиђено 34,8 милиона КМ, што је за око 5,5 милиона мање у односу на претходну годину. Највише ће новца, ипак, отићи на рачуне спољних сарадника и оних који буду чланови у разним комисијама, иако је лани у неколико наврата упозоравано да се мора смањити број таквих уговора, јер су најнетранспарентнији, а кретали су се од 20 до 7.000 КМ.

На лоше стање у тој области лани је упозорила Канцеларија за ревизију институција БиХ, а Савјет министара је у октобру прошле године прихватио њихове препоруке и задужио све институције да преиспитају стање у својим редовима.

Са буџетске ставке уговорене и друге посебне услуге новац ће бити распоређен и за покривање трошкова репрезентације, услуга примарне здравствене заштите, за управне и надзорне одборе и друга тијела са припадајућим порезима и доприносима те остале намјене.

Знатно повећање издатака са ове ставке је евидентно код неколико институција, док су поједине смањиле трошкове у односу на прошлу годину, углавном због завршених послова и пројеката. Више новца и то за 758.000 КМ отићи ће ресору иностраних послова због измјене контног плана, школовања и усавршавања кадрова и трошкова репрезентације. Високи судски и тужилачки савјет имаће око 440.000 КМ више због измјена у књижењу издатака управних и надзорних одбора и више новца од донатора.

Мање новца, и то шест милиона КМ, потрошиће ове године Централна изборна комисија БиХ због завршетка избора, док ће Министарство правде потрошити 3,1 милион мање, али због измјене у начину књижења одређених издатака.

Члан Уставноправне комисије Представничког дома Лазар Продановић каже да институције морају да поштују закључке и да морају да смањују издатке по свим основама.

- Трошкови на свим ставкама могу да буду смањени и за десет одсто, а да то ни у ком случају не нашкоди раду институција - рекао је Продановић.

Из буџетског оквира уговорених и других посебних услуга биће покривани трошкови вјештачења, судских спорова, као и физичког осигурања објеката, стручног образовања и друго. *

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана