Сарадници ангажовани и за измишљене послове

Ведрана Кулага
Сарадници ангажовани и за измишљене послове

Сарајево - У институцијама БиХ запослено је више од 22.000 особа, али је упркос томе за ангажман спољних сарадника на основу уговора о дјелу лани дато више од осам милиона КМ.

Челници институција се нису потрудили да смање број тих уговора и испоштују препоруке ревизора, који су из године у годину упозоравали на превелик број људи ангажованих на тај начин, чак и за послове који су у опису стално запослених.

Због тога су издаци на основу уговора о дјелу у односу на претходну годину порасли за 708.000 КМ. Институције су, између осталог, нашле оправдање у ангажману већег броја особа због општих избора 2014. године и пописа становништва.

У ревизорском извјештају о извршењу буџета институција БиХ у 2014. години је наведено да је уочена тенденција смањења броја ангажованих на основу уговора о дјелу, али да је то највећим дијелом посљедица тога што су некадашњи хонорарци примљени у стални радни однос. Ревизори су, међутим, упозорили да није направљен озбиљнији искорак у овој области и да су и даље за бројне послове ангажовани спољни сарадници. Због такве слике су и нагласили да је стање у институцијама БиХ слично као и ранијих година и да ангажовање сарадника на основу уговора о дјелу прати низ неправилности.

- Сарадници су ангажовани без утврђених и транспарентних процедура и документовања разлога и потреба за њихов ангажман. Углавном нема података о ефектима реализованих уговора, а знатан број особа је ангажован за обављање истих или сличних послова који су дефинисани систематизацијом сталних радних мјеста. Има случајева да су исте особе ангажоване више година, тако да је оваква врста ангажмана по карактеру више запошљавање него обављање привременог конкретног посла - наведено је у ревизорском извјештају.

Према изјавама руководства појединих институција, разлог за ангажман више сарадника су неадекватна организациона структура потребама посла и повећање обима послова. То за ревизоре, међутим, није адекватно образложење, а руководиоце су упозорили на то да повећање обима посла треба да превасходно рјешавају алтернативним начинима, односно прерасподјелом посла и задатака или привременим ангажовањем на начин који је утврђен законским одредбама.

- Те институције нису предузеле конкретне активности у погледу измјене организационе структуре да се не би суочиле са истим проблемима и идућих година. Неке су и доставиле информацију о потреби и разлозима ангажовања сарадника на основу уговора о дјелу дужи низ година без приједлога рјешавања овог питања на другачији начин, коју је Савјет министара БиХ примио на знање - истакли су су ревизори.

У појединим институцијама је утврђено да су на основу уговора о дјелу ангажоване и особе које су у сталном радном односу за послове који су потпуно или дјелимично обухваћени дјелокругом њиховог рада и описом послова из важеће систематизације радних мјеста.

Главни ревизор Миленко Шего подсјетио је да је Парламент БиХ у јулу 2014. године задужио Савјет министара, поједина министарства и институције да за шест мјесеци обавијесте парламентарну Комисију за финансије и буџет о планираним и предузетим активностима за спровођење препорука. Додао је да је Савјет министара крајем октобра прошле године усвојио план поступања на основу препорука из извјештаја ревизије учинка у вези са уговорима о дјелу, те рок реализације.

- У моменту писања овог извјештаја може се констатовати да нема значајнијих помака на реализацији наведеног плана и датих препорука и да се већ одступа од планиране динамике - истакнуто је у извјештају ревизије.

Делегат СНСД-а у Дому народа Парламента БиХ Средоје Новић је нагласио да надлежни морају да уважавају ставове ревизора.

- Ревизори у супротном узалуд пишу и објављују извјештаје. Надлежни у институцијама кроз уговоре о дјелу у знатној мјери злоупотребљавају то право, а новац на најспекулативнији начин одлази у руке појединаца - рекао је Новић.

 

Послови за које институције ангажују сараднике

* чишћење

* финансијски послови

* услуге превођења и лекторисања

* одржавање информационог система

* архивски послови

* административно-технички послови

* послови возача

* унутрашње обезбјеђење

* реализација пројеката

* примјена и тумачење прописа из надлежности институције

* стратешко планирање

* процјене радне успјешности и капацитета

* савјетници

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана