Сапрана љага са градова и бораца

Горан Маунага
Сапрана љага са градова и бораца

Бањалука - Ветерани Војске РС и челници локалних заједница истакли су да су бар мало одахнули када су судије Хашког трибунала које су изрекле пресуду генералу Ратку Младићу одбациле дио оптужнице у којем је наведено да је у шест општина почињен геноцид, наводећи да је скинута љага са њихових градова и сабораца.

Судско вијеће је утврдило да није почињен геноцид у Приједору, Котор Варошу, Санском Мосту, Кључу, Фочи и Власеници. Иако ни то не може потиснути разочарење због изрицања доживотног затвора генералу Младићу, представници бораца кажу да је свака одбачена оптужба побједа истине и да је важна за РС и оне који су се за њу борили и чија је она отаџбина.

Предсједник Борачке организације у Приједору Зоран Предојевић каже да у том граду није почињен геноцид и да су и оптужбе морале пасти.

- Ми смо одбранили свој град од два велика напада муслиманских снага потпомогнутих припадницима НАТО-а и регуларне војске Хрватске 30. маја 1992. и 12. октобра 1995. године. Приједор је увијек гинуо за слободу. До сада смо ћутали када су нас називали геноцидним, али више нећемо. Од власти РС тражићемо да донесу закон о кажњавању оних који нас јавно називају геноцидним. То важи и за општине Кључ и Сански Мост у ФБиХ и за све остале градове који су неосновано оптуживани - каже Предојевић.

Предсједник Организације старјешина Војске РС у Котор Варошу Александар Петровић каже да је и очекивао да буде одбачен овај дио оптужнице јер геноцида није ни било.

- Самим тиме не постоји никакав начин ни да то буде доказано. Разумијем хистерију са друге стране, али је очито да не могу очекивати да баш увијек буде онако како они желе. За Котор Варош је овај дио пресуде генералу Младићу веома важан јер је скинут велики терет са имена града, али и због процеса који се воде против људи оптужених за ратне злочине међу којима сам и ја - каже Петровић и додаје да се нада да ће послије жалбе одбране генерала Младића на првостепену пресуду пасти још неколико тачака оптужнице.

Предсједник Борачке организације у Власеници Спасенко Стојичић каже да су сви у овом граду, а посебно борци, одахнули.

- Надам се да ће сада ваљда престати злонамјерне, неистините и сулуде квалификације да је овдје почињен геноцид. У борачкој популацији је наступило велико олакшање јер се и међу њом већ увријежило мишљење да сила и политичка наредба могу да произведу и истином прогласе и оно што се никада није десило. Надам се да ће послије свега престати и упадање припадника СИПА у куће часних бораца које одводе под лажним оптужбама за ратне злочине - истакао је Стојичић.

Први човјек Борачке организације у Фочи Милош Томовић каже да не зна коме је пало напамет да измисли геноцид.

- Све се зна шта се у рату дешавало у Фочи. Биле су борбе, а није ни нас 640 погинуло у игри. Увјерен сам да би, да су и те како могли, донијели политичку одлуку о геноциду у Фочи, али чак ни то није могло јер то не би било могуће доказати чак ни лажима и лажним свједоцима - каже Томовић.

Оптужбе за геноцид у шест општина одбачене су први пут на суђењу Радовану Караџићу, али се страховало од одлуке судија у процесу против Младића јер су и раније забиљежени случајеви у којима су хашке судије доносиле контрадикторне одлуке.

Милутиновић

Предсједник Организације старјешина Војске РС Милован Милутиновић каже да није било никаквог упоришта за прихватање тачке оптужнице која се односила на геноцид у шест општина.

- То је врло значајна одлука Хашког трибунала. То је израз фактичког стања. У тим општинама, као ни у осталим нису спровођене никакве активности које би упућивале на то да је планиран било какав злочин, а камоли геноцид. Немогуће је доказати и тврдњу да је у Сребреници почињен геноцид, што говори податак да је Хашки трибунал у почетку спекулисао са 11.000 жртава, да је то касније сведено на 5.000, док у пресуди генералу Младићу није ни наведен тачан број - истакао је Милутиновић.

Приједор

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић изразио је жаљење због пресуде генералу Младићу, али и задовољство што је одбачена оптужница за геноцид у Приједору.

- У овом граду више неће моћи бити одржаване манифестације које у свом називу имају ријеч геноцид, нити ће бити финансиране невладине организације које потенцирају те догађаје - рекао је Ђаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана