Šansu za srećno djetinjstvo dobilo 57 mališana

Anita Janković-Rečević
Šansu za srećno djetinjstvo dobilo 57 mališana

Banjaluka - Optimistične poruke roditelja čija se djeca liječe u inostranstvu i osmijesi mališana najbolja su potvrda da smo na pravom putu, ali i podstrek da u narednim godinama oboljelim djevojčicama i dječacima pružimo šansu za srećno djetinjstvo.

Istakla je ovo juče vršilac dužnosti direktora Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu Jasminka Vučković sumirajući rezultate rada fonda za nepunu godinu postojanja.

- Od osnivanja, tačnije od 1. januara do sada odobrili smo 66 zahtjeva za liječenje i dijagnostiku 57 djece u inostranstvu, za šta smo izdvojili oko 1,8 miliona KM. Za četvoro djece liječenje je produžavano više puta. U proceduri je trenutno 12 zahtjeva koji čekaju na odobravanje, a isto toliko smo odbili - rekla je Vučkovićeva i dodala da brojke pokazuju da je osnivanjem Fonda solidarnosti ostvaren cilj, odnosno da je institucionalno riješen problem liječenja teško oboljelih mališana. 

Vučkovićeva je pojasnila da su djeca upućivana u referentne zdravstvene ustanove u Njemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Rusiji, Belgiji, Turskoj, te da se najveći broj zahtjeva odnosio na genetska ispitivanja i liječenje tumora, leukemije i drugih teških oboljenja.

- Na računu fonda trenutno je oko 5,4 miliona KM, a najveći iznos, oko 239.000 evra, uplaćen je za transplantaciju koštane srži jednoj djevojčici na klinici u Njemačkoj koja se sada osjeća dobro i to je najveće zadovoljstvo u ovom poslu - dodala je Vučkovićeva. Ona je zahvalila svim građanima Srpske koji su pristali da dio njihovih plata završi u kasi fonda, kao i anonimnim dobrotvorima koji su samostalno uplaćivali novac na račun fonda, te naglasila da je više od stotinu penzionera odlučilo da doprinese liječenju djece.

Podršku Fondu solidarnosti pružilo je i Dječije pozorište RS koje će prvu decembarsku premijeru, predstavu “Medvjedić Timotej”, koja će biti igrana u petak posvetiti bolesnoj djeci. 

- Kao javna ustanova želimo Fond solidarnosti učiniti vidljivijim. Uz predstavu, direktorici Vučković ćemo simbolično uručiti i 20 medvjedića sa potpisima i porukama naših glumaca kako bi dječaci i djevojčice koji odlaze na liječenje znali da smo uz njih. Emocije su najvažnije što možemo jedni drugima pokloniti -  rekla je direktorica Dječijeg pozorišta Ljiljana Labović. 

Dug lokalnih zajednica

Jasminka Vučković je istakla da sve lokalne zajednice još nisu izmirile obaveze prema Fondu, ali da imaju vremena do 31. decembra.

- Očekivani prihod za ovu godinu po osnovu uplata opština i gradova iznosi 141.000 maraka, a nedostaje još oko 49.000 KM. Za sada ne želimo da izlazimo u javnost s imenima lokalnih zajednica koje nisu ispunile svoje obaveze u nadi da će to uraditi do kraja godine - rekla je Vučkovićeva i navela da je na ime posebnog doprinosa po osnovu kupljenih službenih automobila do 31. novembra uplaćeno 165.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana