Шансу за срећно дјетињство добило 57 малишана

Анита Јанковић-Речевић
Шансу за срећно дјетињство добило 57 малишана

Бањалука - Оптимистичне поруке родитеља чија се дјеца лијече у иностранству и осмијеси малишана најбоља су потврда да смо на правом путу, али и подстрек да у наредним годинама обољелим дјевојчицама и дјечацима пружимо шансу за срећно дјетињство.

Истакла је ово јуче вршилац дужности директора Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству Јасминка Вучковић сумирајући резултате рада фонда за непуну годину постојања.

- Од оснивања, тачније од 1. јануара до сада одобрили смо 66 захтјева за лијечење и дијагностику 57 дјеце у иностранству, за шта смо издвојили око 1,8 милиона КМ. За четворо дјеце лијечење је продужавано више пута. У процедури је тренутно 12 захтјева који чекају на одобравање, а исто толико смо одбили - рекла је Вучковићева и додала да бројке показују да је оснивањем Фонда солидарности остварен циљ, односно да је институционално ријешен проблем лијечења тешко обољелих малишана. 

Вучковићева је појаснила да су дјеца упућивана у референтне здравствене установе у Њемачкој, Шпанији, Аустрији, Италији, Русији, Белгији, Турској, те да се највећи број захтјева односио на генетска испитивања и лијечење тумора, леукемије и других тешких обољења.

- На рачуну фонда тренутно је око 5,4 милиона КМ, а највећи износ, око 239.000 евра, уплаћен је за трансплантацију коштане сржи једној дјевојчици на клиници у Њемачкој која се сада осјећа добро и то је највеће задовољство у овом послу - додала је Вучковићева. Она је захвалила свим грађанима Српске који су пристали да дио њихових плата заврши у каси фонда, као и анонимним добротворима који су самостално уплаћивали новац на рачун фонда, те нагласила да је више од стотину пензионера одлучило да допринесе лијечењу дјеце.

Подршку Фонду солидарности пружило је и Дјечије позориште РС које ће прву децембарску премијеру, представу “Медвједић Тимотеј”, која ће бити играна у петак посветити болесној дјеци. 

- Као јавна установа желимо Фонд солидарности учинити видљивијим. Уз представу, директорици Вучковић ћемо симболично уручити и 20 медвједића са потписима и порукама наших глумаца како би дјечаци и дјевојчице који одлазе на лијечење знали да смо уз њих. Емоције су најважније што можемо једни другима поклонити -  рекла је директорица Дјечијег позоришта Љиљана Лабовић. 

Дуг локалних заједница

Јасминка Вучковић је истакла да све локалне заједнице још нису измириле обавезе према Фонду, али да имају времена до 31. децембра.

- Очекивани приход за ову годину по основу уплата општина и градова износи 141.000 марака, а недостаје још око 49.000 КМ. За сада не желимо да излазимо у јавност с именима локалних заједница које нису испуниле своје обавезе у нади да ће то урадити до краја године - рекла је Вучковићева и навела да је на име посебног доприноса по основу купљених службених аутомобила до 31. новембра уплаћено 165.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана