Šansu za mandat vrebaju ispod crte

Svjetlana Šurlan
Šansu za mandat vrebaju ispod crte

BANjALUKA - Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila je imena kandidata koji su osvojili poslanički mandat u Narodnoj skupštini RS, ali šansu da se dočepaju skupštinskih klupa još vrebaju mnogi kandidati koji su ostali ispod crte jer gaje nadu da će, kao i prethodnih godina, odustati neko od njihovih stranačkih kolega.

Ukoliko neko od izabranih poslanika odluči da zadrži dosadašnju funkciju ili bude imenovan na pozicije u izvršnoj vlasti, što je izvjesno, kandidat koji je prema broju glasova naredni na listi preuzima poslanički mandat. Sudeći prema dosadašnjim izborima, na druge pozicije trebalo bi da budu imenovana zvučnija imena, pa će njihovi mandati pripasti njihovim stranačkim kolegama.

Sa liste SNSD-a u izbornoj jedinici jedan mandate su osvojili Drago Tadić i Vanja Bajić, a prvi ispod crte su Dalibor Pavić i Jovica Šuman. U slučaju da budući poslanici koalicije SDS-PUP-SRS RS Darko Banjac i Dušan Berić odu na druge funkcije, šansa će se ukazati Ratku Stojiću i Radmili Arežina. Iz koalicije DNS-SNS-SRS jedan direktni mandat u "jedinici" osvojio je Marko Pavić koji je trenutno na funkciji gradonačelnika Prijedora, a iza njega se našao Duško Ivić. Pavić je mandat osvojio i 2010, ali je od njega odustao zbog funkcije gradonačelnika. U koaliciji "Domovina" rasplet situacije čeka Muharem Murselović koji je prvi ispod Senada Bratića, a u PDP-u Ranko Smiljanić osluškuje gdje će Perica Bundalo.

U izbornoj jedinici dva mandate su iz SNSD-a osvojili Zoran Adžić, Snježana Kelečević i Nenad Kuzmić, a ispod crte su Zora Vidović, Drago Kalabić i Milenko Pavlović. Iz koalicije SDS-PUP-SRS RS u "dvojci" su poslanička mjesta obezbijedili Slavko Dunjić i Miladin Stanić, a iz prikrajka vrebaju šansu Miodrag Burdelj i Slaviša Jenić. Za PDP je direktni mandat izborio ljekar iz Gradiške Milan Švraka, a ispod crte je Radislav Dončić, dok je iz DNS-NS-SRS mandat osvojio Goran Đorđić, a prvi iza njega je Vladimir Janković. Mandat u ovoj izbornoj jedinici "izvojevao" je i socijalista Slobodan Protić, a idući po broju glasova je Miroslav Kudra.

U izbornoj jedinici tri SNSD ima pet direktnih mandata, a među njihovim nosiocima su najzvučnija imena Igor Radojičić i Zoran Tegeltija, a ako dobiju druge pozicije u parlament će Milan Kovač i Zorica Kuzmanović-Vasilić. Mandat u "trojci" osvojili su i Srđan Amidžić, Gordana Tešanović i Čado Vuković. SDS-PUP-SRS RS ima tri direktna mandata koje su osvojili Nenad Stevandić, Nedeljko Glamočak i Davor Šešić, a na "čekanju" su Boško Čeko i Marinko Dragišić. Ako koalicija DNS-NS-SRS uđe u vlast, dobre šanse za poslanika ima Boran Bosančić, koji je rezerva dugogodišnjem ministru saobraćaja i veza RS Nedeljku Čubriloviću, koji je svoj mandat ustupio i 2010. Iz PDP-a jedini mandat u "trojci" pripao je Branislavu Borenoviću, dok šansu čeka Draško Stanivuković. Na potez Dragana Čavića iz NDP-a čeka Aleksandar Ćurković, a iza socijaliste Nedeljka Milakovića je Radenko Đurica.

Novopečeni poslanici SNSD-a iz izborne jedinice četiri su Igor Žunić i Bojan Vidić, a ispod crte su Aleksandra Božić i Novka Marković. I koalicija SDS-PUP-SRS RS u ovoj jedinici ima dva mandata koja su pripala Stevi Joksimoviću i Nadetu Planinčeviću, a u "rezervi" su Pero Đurić i Sanja Cvijanović.

Mandat iz izborne jedinice pet sa liste SNSD-a nije daleko Jasni Lukić i Ljubomiru Đuranoviću koji su iza ministra zdravlja RS Dragana Bogdanića i Gorana Jerinića koji će, po svemu sudeći, biti kandidat za načelnika novopečene opštine Stanari. Iz koalicije SDS-PUP-SRS RS šansu vrebaju Simuna Žakula i Sretko Đurković, koji su se našli iza dobro poznatih lica iz Doboja Borisa Jerinića i Nikole Gavrića. Iz koalicije "Domovina" šansu ima Mihnet Okić, jer će u slučaju ulaska ovog bloka u vlast gotovo izvjesno na drugu poziciju nosilac mandata Adil Osmanović. Mandat za koaliciju DNS-NS-SRS osvojio je Slavko Gligorić, a ispod crte je Rankica Panić.

Koaliciji SDS-PUP-SRS RS u izbornoj jedinici šest poslanička mjesta su donijeli Zlatko Maksimović, Tomica Stojanović i Igor Ostojić, a ispod crte su ostali Želimir Nešković, Božidar Vasić i Ratko Stjepanović. Iz SNSD-a su mandate osvojili Siniša Maksimović, Svetozar Jovanović i Milica Lovrić, a njihove poteze čekaju Goran Mitrović, Slavica Lukić i Saša Tomić. Šansu u koaliciji DNS-NS-SRS čeka Rada Baričanin, a u PDP-u Milenko Vićanović. Iz NDP-a mandat je osvojio Vojin Mitrović, a ispod njega je Đorđe Milićević. Nedeljko Jović iz SP-a gaji nadu da će lider stranke Petar Đokić opet u izvršnu vlast i da će se kao i 2010. odreći poslaničke funkcije.

U izbornoj jedinici sedam mandat je za sada izmakao Miroslavu Kraljeviću iz SNSD-a i njegovom kolegi Radomiru Pavloviću, koji će u parlament ako tamo ne odu Obren Marković ili portparol stranke Dušica Savić. Iz koalicije SDS-PUP-SRS RS šansu čekaju Ostoja Dragutinović i Nedeljko Mlađenović, a iz "Domovine" Adib Đozić. Iz koalicije DNS-NS-SRS bi u Skupštinu mogao i Milan Kikić, ako bi Spomenka Stevanović bila imenovana na drugu funkciju, dok je u PDP-u ispod crte Snežana Stojanović, a poslaničko mjesto već ima Dragan Galić.

Novak Motika i Snježana Božić iz koalicije SDS-PUP-SRS RS prvi su po broju glasova nakon načelnika Sokoca Milovana Bjelice i Marinka Božovića koji su dobili mandate u izbornoj jedinici osam, dok u SNSD-u šansu za mandat imaju i Danija Mrda i Bojan Pejović ako u Skupštinu ne uđu Marko Vidaković i Milorad Jagodić.

SNSD je u izbornoj jedinici devet dobio tri mandata, a kojim će putem Luka Petrović, Ilija Tamindžija i Srđan Milović čekaju Veljko Marić, Ljubica Miljanović i Pero Petrović. U koaliciji SDS-PUP-SRS RS čekaju Jovan Vasiljević i Nikola Perišić, a za sada su sigurni Vukota Govedarica i Branko Butulija. Iza Slavka Vučurevića iz PDP-a, koji je dobio mandat na listi, je Zoran Pologoš koji će najvjerovatnije u poslaničku fotelju jer je Vučurević već najavio da ostaje gradonačelnik Trebinja. Poslije Zdravka Krsmanovića iz NDP-a, koji je dobio mandat, na listi je Dragana Dobrota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana