Шансу за мандат вребају испод црте

Свјетлана Шурлан
Шансу за мандат вребају испод црте

БАЊАЛУКА - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ објавила је имена кандидата који су освојили посланички мандат у Народној скупштини РС, али шансу да се дочепају скупштинских клупа још вребају многи кандидати који су остали испод црте јер гаје наду да ће, као и претходних година, одустати неко од њихових страначких колега.

Уколико неко од изабраних посланика одлучи да задржи досадашњу функцију или буде именован на позиције у извршној власти, што је извјесно, кандидат који је према броју гласова наредни на листи преузима посланички мандат. Судећи према досадашњим изборима, на друге позиције требало би да буду именована звучнија имена, па ће њихови мандати припасти њиховим страначким колегама.

Са листе СНСД-а у изборној јединици један мандате су освојили Драго Тадић и Вања Бајић, а први испод црте су Далибор Павић и Јовица Шуман. У случају да будући посланици коалиције СДС-ПУП-СРС РС Дарко Бањац и Душан Берић оду на друге функције, шанса ће се указати Ратку Стојићу и Радмили Арежина. Из коалиције ДНС-СНС-СРС један директни мандат у "јединици" освојио је Марко Павић који је тренутно на функцији градоначелника Приједора, а иза њега се нашао Душко Ивић. Павић је мандат освојио и 2010, али је од њега одустао због функције градоначелника. У коалицији "Домовина" расплет ситуације чека Мухарем Мурселовић који је први испод Сенада Братића, а у ПДП-у Ранко Смиљанић ослушкује гдје ће Перица Бундало.

У изборној јединици два мандате су из СНСД-а освојили Зоран Аџић, Сњежана Келечевић и Ненад Кузмић, а испод црте су Зора Видовић, Драго Калабић и Миленко Павловић. Из коалиције СДС-ПУП-СРС РС у "двојци" су посланичка мјеста обезбиједили Славко Дуњић и Миладин Станић, а из прикрајка вребају шансу Миодраг Бурдељ и Славиша Јенић. За ПДП је директни мандат изборио љекар из Градишке Милан Шврака, а испод црте је Радислав Дончић, док је из ДНС-НС-СРС мандат освојио Горан Ђорђић, а први иза њега је Владимир Јанковић. Мандат у овој изборној јединици "извојевао" је и социјалиста Слободан Протић, а идући по броју гласова је Мирослав Кудра.

У изборној јединици три СНСД има пет директних мандата, а међу њиховим носиоцима су најзвучнија имена Игор Радојичић и Зоран Тегелтија, а ако добију друге позиције у парламент ће Милан Ковач и Зорица Кузмановић-Василић. Мандат у "тројци" освојили су и Срђан Амиџић, Гордана Тешановић и Чадо Вуковић. СДС-ПУП-СРС РС има три директна мандата које су освојили Ненад Стевандић, Недељко Гламочак и Давор Шешић, а на "чекању" су Бошко Чеко и Маринко Драгишић. Ако коалиција ДНС-НС-СРС уђе у власт, добре шансе за посланика има Боран Босанчић, који је резерва дугогодишњем министру саобраћаја и веза РС Недељку Чубриловићу, који је свој мандат уступио и 2010. Из ПДП-а једини мандат у "тројци" припао је Браниславу Бореновићу, док шансу чека Драшко Станивуковић. На потез Драгана Чавића из НДП-а чека Александар Ћурковић, а иза социјалисте Недељка Милаковића је Раденко Ђурица.

Новопечени посланици СНСД-а из изборне јединице четири су Игор Жунић и Бојан Видић, а испод црте су Александра Божић и Новка Марковић. И коалиција СДС-ПУП-СРС РС у овој јединици има два мандата која су припала Стеви Јоксимовићу и Надету Планинчевићу, а у "резерви" су Перо Ђурић и Сања Цвијановић.

Мандат из изборне јединице пет са листе СНСД-а није далеко Јасни Лукић и Љубомиру Ђурановићу који су иза министра здравља РС Драгана Богданића и Горана Јеринића који ће, по свему судећи, бити кандидат за начелника новопечене општине Станари. Из коалиције СДС-ПУП-СРС РС шансу вребају Симуна Жакула и Сретко Ђурковић, који су се нашли иза добро познатих лица из Добоја Бориса Јеринића и Николе Гаврића. Из коалиције "Домовина" шансу има Михнет Окић, јер ће у случају уласка овог блока у власт готово извјесно на другу позицију носилац мандата Адил Османовић. Мандат за коалицију ДНС-НС-СРС освојио је Славко Глигорић, а испод црте је Ранкица Панић.

Коалицији СДС-ПУП-СРС РС у изборној јединици шест посланичка мјеста су донијели Златко Максимовић, Томица Стојановић и Игор Остојић, а испод црте су остали Желимир Нешковић, Божидар Васић и Ратко Стјепановић. Из СНСД-а су мандате освојили Синиша Максимовић, Светозар Јовановић и Милица Ловрић, а њихове потезе чекају Горан Митровић, Славица Лукић и Саша Томић. Шансу у коалицији ДНС-НС-СРС чека Рада Баричанин, а у ПДП-у Миленко Вићановић. Из НДП-а мандат је освојио Војин Митровић, а испод њега је Ђорђе Милићевић. Недељко Јовић из СП-а гаји наду да ће лидер странке Петар Ђокић опет у извршну власт и да ће се као и 2010. одрећи посланичке функције.

У изборној јединици седам мандат је за сада измакао Мирославу Краљевићу из СНСД-а и његовом колеги Радомиру Павловићу, који ће у парламент ако тамо не оду Обрен Марковић или портпарол странке Душица Савић. Из коалиције СДС-ПУП-СРС РС шансу чекају Остоја Драгутиновић и Недељко Млађеновић, а из "Домовине" Адиб Ђозић. Из коалиције ДНС-НС-СРС би у Скупштину могао и Милан Кикић, ако би Споменка Стевановић била именована на другу функцију, док је у ПДП-у испод црте Снежана Стојановић, а посланичко мјесто већ има Драган Галић.

Новак Мотика и Сњежана Божић из коалиције СДС-ПУП-СРС РС први су по броју гласова након начелника Сокоца Милована Бјелице и Маринка Божовића који су добили мандате у изборној јединици осам, док у СНСД-у шансу за мандат имају и Данија Мрда и Бојан Пејовић ако у Скупштину не уђу Марко Видаковић и Милорад Јагодић.

СНСД је у изборној јединици девет добио три мандата, а којим ће путем Лука Петровић, Илија Таминџија и Срђан Миловић чекају Вељко Марић, Љубица Миљановић и Перо Петровић. У коалицији СДС-ПУП-СРС РС чекају Јован Васиљевић и Никола Перишић, а за сада су сигурни Вукота Говедарица и Бранко Бутулија. Иза Славка Вучуревића из ПДП-а, који је добио мандат на листи, је Зоран Пологош који ће највјероватније у посланичку фотељу јер је Вучуревић већ најавио да остаје градоначелник Требиња. Послије Здравка Крсмановића из НДП-а, који је добио мандат, на листи је Драгана Доброта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана