Sankcije za 35 službenika UIO

Vedrana Kulaga
Sankcije za 35 službenika UIO

Banjaluka - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH sankcionisala je prošle godine 35 svojih službenika jer su prekršili interna pravila i zakon.

U UIO je lani bilo aktivno 66 disciplinskih postupaka, među kojima je 39 pokrenuto zbog težih, a 27 zbog lakših povreda službene dužnosti. U 55 predmeta disciplinski postupak je pokrenut u 2016. godini, što je za pet predmeta manje u odnosu na prethodnu godinu, dok su preostali slučajevi preneseni iz prethodnog perioda.

Postupci su rezultirali izricanjem 35 disciplinskih mjera, a najviše je bilo novčanih kazni i usmenih i pismenih opomena. Jedan službenik je dobio otkaz, dok su dvojica premještena na nižu poziciju.

- U toku 2016. pod suspenzijom je bilo 14 zaposlenih, među kojima dva na osnovu pritvora, 11 zbog potvrđene optužnice zbog krivičnog djela tokom vršenja službene dužnosti i jedan zbog pokrenutog disciplinskog postupka - kazali su u UIO.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević naglasio je da je Uprava potpuno transparentna, uključujući i disciplinske postupke. Podsjetio je da imaju oko 2.500 zaposlenih i da je logično da će zbog tolikog broja službenika uvijek biti određenih povreda službenih dužnosti.

- Kada se identifikuje povreda službene dužnosti, svaki rukovodilac organizacione jedinice protiv službenika treba da pokrene disciplinski postupak. Postoje četiri disciplinske komisije u UIO koje rješavaju pokrenute disciplinske postupke - kazao je Kovačević i dodao da s ciljem podizanja kvaliteta rada redovno prate i ocjenjuju rad zaposlenih.

Problema sa poštivanjem propisa i pravila lani su imali i u drugim institucijama zaduženim za kontrole i inspekcijske poslove. Granična policija BiH je otpustila pet službenika jer im je zbog koruptivnih krivičnih djela Sud BiH izrekao pravosnažne kazne zatvora od šest ili više mjeseci. Na adresu Odbora za žalbe Parlamenta BiH prošle godine su stizale žalbe i na račun Agencije za istrage i zaštitu, ali je samo u jednom slučaju utvrđena odgovornost službenika, kojem je dva mjeseca smanjena plata 15 odsto.

Postupci u UIO u 2016. godini

66 disciplinskih predmeta

35 disciplinskih mjera

15 novčanih kazni

14 suspenzija

10 usmenih opomena

7 pismenih opomena

2 degradacije na niže radno mjesto

1 prestanak radnog odnosa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana