Санкције за 35 службеника УИО

Ведрана Кулага
Санкције за 35 службеника УИО

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ санкционисала је прошле године 35 својих службеника јер су прекршили интерна правила и закон.

У УИО је лани било активно 66 дисциплинских поступака, међу којима је 39 покренуто због тежих, а 27 због лакших повреда службене дужности. У 55 предмета дисциплински поступак је покренут у 2016. години, што је за пет предмета мање у односу на претходну годину, док су преостали случајеви пренесени из претходног периода.

Поступци су резултирали изрицањем 35 дисциплинских мјера, а највише је било новчаних казни и усмених и писмених опомена. Један службеник је добио отказ, док су двојица премјештена на нижу позицију.

- У току 2016. под суспензијом је било 14 запослених, међу којима два на основу притвора, 11 због потврђене оптужнице због кривичног дјела током вршења службене дужности и један због покренутог дисциплинског поступка - казали су у УИО.

Начелник Одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић нагласио је да је Управа потпуно транспарентна, укључујући и дисциплинске поступке. Подсјетио је да имају око 2.500 запослених и да је логично да ће због толиког броја службеника увијек бити одређених повреда службених дужности.

- Када се идентификује повреда службене дужности, сваки руководилац организационе јединице против службеника треба да покрене дисциплински поступак. Постоје четири дисциплинске комисије у УИО које рјешавају покренуте дисциплинске поступке - казао је Ковачевић и додао да с циљем подизања квалитета рада редовно прате и оцјењују рад запослених.

Проблема са поштивањем прописа и правила лани су имали и у другим институцијама задуженим за контроле и инспекцијске послове. Гранична полиција БиХ је отпустила пет службеника јер им је због коруптивних кривичних дјела Суд БиХ изрекао правоснажне казне затвора од шест или више мјесеци. На адресу Одбора за жалбе Парламента БиХ прошле године су стизале жалбе и на рачун Агенције за истраге и заштиту, али је само у једном случају утврђена одговорност службеника, којем је два мјесеца смањена плата 15 одсто.

Поступци у УИО у 2016. години

66 дисциплинских предмета

35 дисциплинских мјера

15 новчаних казни

14 суспензија

10 усмених опомена

7 писмених опомена

2 деградације на ниже радно мјесто

1 престанак радног односа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана