Sanacija skladišta u Krčmaricama trajaće mjesecima

Željka Domazet
Sanacija skladišta u Krčmaricama trajaće mjesecima

Banjaluka - Sanacija skladišta minsko-eksplozivnih sredstava i municije u kasarni Krčmarice kod Banjaluke, na kojem se obrušio krov, nije ni najmanje lak posao i potrajaće nekoliko mjeseci, rekao je sagovornik "Glasa Srpske" koji radi na tim poslovima.

"Glas Srpske" objavio je da se zbog dotrajalosti i tereta snijega prošle sedmice obrušio krov na skladištu u kojem se nalazi oko 70 tona minsko-eksplozivnih sredstava i municije.

Naš sagovornik ističe da je od proteklog vikenda na sanaciji skladišta stalno angažovan sav raspoloživi kadar Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, kojima su u pomoć pritekli i stručnjaci iz civilnih struktura.

- Tim stručnjaka je zaključio da treba maksimalno voditi računa o bezbjednosti. Pošto je riječ o izuzetno opasnim materijama, najvažnije je da neko ne strada. Angažovani su inženjerija i demineri, obezbijeđena su i vatrogasna vozila, ali radove usporava i loše vrijeme - kaže naš sagovornik.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić rekao je nakon urušavanja krova da nije bilo povrijeđenih i da su angažovani svi raspoloživi resursi na sanaciji skladišta.

Član Zajedničke komisije Parlamenta BiH za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić rekla je da su u izvještaju parlamentarnog vojnog povjerenika iz 2014. godine navedeni mnogi problemi za objekat Krčmarice.

- U izvještaju iz 2015. piše da je sanirano sve što je bilo potrebno i da su popravljeni i krovovi, a sada imamo urušavanje. O čemu je tu riječ? To nije perspektivan objekat. Trebalo je da bude davno napušten - rekla je Majkićeva.

Incidenti iz prošlosti

Skladište u Krčmaricama našlo se i na meti lopova 2014. godine kada su nestala eksplozivna sredstva, inicijalne kapisle i upaljači. Iz istog magacina 2010. godine su sa 11 mina za minobacače ukradeni upaljači i barutno punjenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana