Санација складишта у Крчмарицама трајаће мјесецима

Жељка Домазет
Санација складишта у Крчмарицама трајаће мјесецима

Бањалука - Санација складишта минско-експлозивних средстава и муниције у касарни Крчмарице код Бањалуке, на којем се обрушио кров, није ни најмање лак посао и потрајаће неколико мјесеци, рекао је саговорник "Гласа Српске" који ради на тим пословима.

"Глас Српске" објавио је да се због дотрајалости и терета снијега прошле седмице обрушио кров на складишту у којем се налази око 70 тона минско-експлозивних средстава и муниције.

Наш саговорник истиче да је од протеклог викенда на санацији складишта стално ангажован сав расположиви кадар Министарства одбране и Оружаних снага БиХ, којима су у помоћ притекли и стручњаци из цивилних структура.

- Тим стручњака је закључио да треба максимално водити рачуна о безбједности. Пошто је ријеч о изузетно опасним материјама, најважније је да неко не страда. Ангажовани су инжењерија и деминери, обезбијеђена су и ватрогасна возила, али радове успорава и лоше вријеме - каже наш саговорник.

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић рекао је након урушавања крова да није било повријеђених и да су ангажовани сви расположиви ресурси на санацији складишта.

Члан Заједничке комисије Парламента БиХ за одбрану и безбједност Душанка Мајкић рекла је да су у извјештају парламентарног војног повјереника из 2014. године наведени многи проблеми за објекат Крчмарице.

- У извјештају из 2015. пише да је санирано све што је било потребно и да су поправљени и кровови, а сада имамо урушавање. О чему је ту ријеч? То није перспективан објекат. Требало је да буде давно напуштен - рекла је Мајкићева.

Инциденти из прошлости

Складиште у Крчмарицама нашло се и на мети лопова 2014. године када су нестала експлозивна средства, иницијалне каписле и упаљачи. Из истог магацина 2010. године су са 11 мина за минобацаче украдени упаљачи и барутно пуњење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана